Be lehet azt piszkálni, pöckölni, pörgetni!

Pörög a labda

Pörög a labda

Nyolcaddöntő után, negyeddöntő előtt

Lesz igazi meglepetés a negyeddöntőben is? És ha igen a rendes játékidőben, vagy az után jutnak tovább a svédek?

2018. július 06. - Ragentleman

Lezajlottak a nyolcaddöntők az oroszországi világbajnokságon, láthattunk jobb és kevésbé jobb mérkőzéseket, valamint meglepetésekben sem volt hiány. Több "kiscsapat" is majdnem bravúrt ért el, de végül talán a házigazda oroszok lettek, az egyetlen, igazán nagy meglepetést szállító csapat, az egyenes kieséses szakasz első fordulójában. Végül tehát kialakult a negyeddöntő párosítása, a nagyobb játékerőt képviselő csapatok közül Anglia került a kedvezőbb ágra, vajon ki tudják használni a háromoroszlánosok a kínálkozó lehetőséget? Pár szóban felelevenítem a nyolcaddöntős párosításokat, valamint a közelgő negyeddöntő izgalmaira is hangolódunk kicsit.

Franciaország - Argentína

Rögtön az első találkozó a kieséses szakasz során, nem várt izgalmakkal szolgált, és lehetséges, hogy az idei világbajnokság legjobb mérkőzését produkálták a franciák és az argentinok. Franciaország kezdte jobban a találkozót, az első félidőben Kylian Mbappé tulajdonképpen tarthatatlan volt, és az általa kiharcolt büntetővel előnyhöz is jutottak a gallok. Azonban hiába az argentin kapu szinte folyamatos veszélyeztetése, nem tudták tovább növelni előnyüket, amelynek az első félidőben dél-amerikai egyenlítés, a másodikban pedig fordítás lett az eredménye. A franciák szerencséjére, mikor a legnagyobb volt a baj, megérkezett a Stuttgart tehetséges jobbhátvédje Benjamin Pavard és hatalmas gólt ragasztott a bal felső sarokba. Ezt követően Mbappé remek játéka két gólban is megnyilvánult, így az eredményen már csak kozmetikázni tudott Argentína, aki 4-3-ra alulmaradt a nyolcaddöntőben, és utazhat haza Maradona parádéjával együtt.

Uruguay - Portugália

Lehetőségeivel jól gazdálkodó Uruguay, szomorkodó Portugália, hiába támadtak jóval többet Ronaldoék, most visszakaptak valamit az Európa-bajnokságon mutatott minimumfutballjukért. Már igen korán, a 7. percben megszerezte a vezetést Uruguay, és innentől kezdve mindez az egész mérkőzésre rányomta a bélyegét, a portugáloknak folyamatosan jönniük kellett, eközben az uruguayiak jól lezárták előttük a területeket, és néha-néha kontrából fel is értek az Európa-bajnok kapuja elé. Félelmetes védekezésről tettek tanúbizonyságot a dél-amerikaiak, és bár Portugália ki tudott egyenlíteni a veterán Pepe fejesével, Cavani másodszor is betalált, onnantól pedig már nem engedte ki a kezéből Uruguay a meccset. Érdekesség, hogy a második félidőben mindössze egy, mégpedig a gólt eredményező kapura lövése volt Uruguaynak, de minek több, ha elég a kevesebb is.

Spanyolország - Oroszország

A nagy skalp, ha a házigazda mást már nem is nyer ezen a VB-n, azt bizton állíthatja majd, hogy a legnagyobb meglepetést ők szolgáltatták az egyenes kieséses szakaszban, legalábbis, ha nem láthatunk mástól valami még nagyobbat. Pedig minden rendben volt a spanyol kezdéssel, a 12. percben egy öngól révén megszerezték a vezetést is, csakhogy erre rá is ültek rögvest, és tulajdonképpen a maradék játékidőben nem is nagyon csináltak semmit támadásban. Persze jóval többet volt náluk a labda, jóval többet rúgtak kapura, de nem volt meg az az átütő erő a csapatban, meg hát az orosz csapat sem hagyott nekik túl sok lehetőséget elől. Aztán még az első félidő végén egy buta szabálytalanságot követően, büntetőből egyenlített Oroszország, és ez az eredmény nem is változott semmit, egészen a tizenegyes rúgásokig. A spanyolok támadgattak, majd csak találunk még egy gólt alapon, az oroszok meg nem is akartak mást, csak a döntetlent. Külső szemlélő számára, talán a torna egyik leggyengébb mérkőzését sikerült összehozni a két félnek, melyben maximum a meglepetés izgalmának lehetett örülni.

Horvátország - Dánia

Déli szomszédaink találkozója kezdődött a legreménytelibben gólok szempontjából, hiszen egy gyors gólváltásnak köszönhetően már a 4. percben 1-1-re állt a találkozó. Sajnos a kezdeti nagy ijedtség után, a mérkőzés további szakaszában, talán pont ezért is a legnagyobb óvatosság közepette zajlott a játék, mindkét fél részéről. A dánok tették a dolgukat hátul és vártak, hátha egyszer megvillan mondjuk Eriksen, de a horvátok sem erőltették túlzottan a támadásokat, bíztak abban, hogy az eddig hengerlő játékuk újabb gólokkal örvendezteti majd meg őket. Tény az is, hogy Luka Modric sem élete meccsét játszotta, mint ahogy az egész csapat sem, de így is villant a hosszabbításban egy nagyot a horvát klasszis, aki remekül ugratta ki Rebicet. Arról, hogy mégsem lett gól, leginkább a büntetőt érően szabálytalankodó Jörgensen, valamint az azt kihagyó Modric tehet. Persze ne feledkezzünk el a kapusokról sem, akik, ha a büntetőrugásokat nézzük fejenként 3-3 bravúrt mutattak be, csakhogy a horvátok épp egyel többet rúgtak be a végén.

Brazília - Mexikó

A talán legegyértelműbb mérkőzés a nyolc közül a brazil - mexikói volt, sajnos a közép-amerikai válogatott nem tudott felnőni a Brazília által eléjük tornyosuló feladathoz, és ugyan az első negyed órában inkább a mexikóiak voltak veszélyesek, de utána az ötszörös világbajnok brazilok fokozatosan vették át a kezdeményezést tőlük, majd a félidő végére már jobbára az ő akaratuk érvényesült. A fordulás után góllá is érett a fölényük, az 51. percben Neymar robbant be a legjobb ütemben egy középre lőtt labdára, megszerezve ezzel a vezetést a braziloknak. A hajrában a csereként beálló Firmino is betalált, számomra nem lenne nagy meglepetés, ha a következő meccsen már ő kezdene, hiszen Gabriel Jesus nincs valami nagy formában mostanság.

Belgium - Japán

A gyengécske első félidőt követően, a fordulás után valószínűleg a világbajnokság legjobb félidejét produkálták a felek, ahol hiába vezetett óriási meglepetésre a japán csapat 2-0-ra is, végül egy a hosszabbítás utolsó perceiben kapott góllal alulmaradtak a belga rohamokkal szemben. Japán előbb egy kontra végén, egy belga hiba után talált be, majd nem sokkal később egy szép távoli lövéssel növelte előnyét. Aztán elérkeztünk a 65. perchez, és Martínez kapitány úgy döntött a cserékhez nyúl, így érkezett a pályára Fellaini, valamint Chadli. Ez a két játékos volt tehát az aduász a mester kezében, és valóban azok voltak, hiszen mindketten betaláltak, előbb Vertonghen szépített egy fantasztikus fejesgóllal, mintegy kijavítva ezzel, az első japán gólnál való hibáját. Majd nem sokkal később, a folyamatos beívelések egyike, megtalálta Marouane Fellainit, aki kiegyenlített, aki lehet, hogy nem a legjobb belga játékos, de az biztos, hogy a földkerekség talán legjobb cserejátékosa. A hajrában jött Japán, és igyekezett minden erejével újra betalálni, Honda Keisukének ez majdnem sikerült is egy távoli szabadrúgásból, de a talán túlzott bátorság ezúttal megbosszulta önmagát, a 94. percben, a másik belga csere Nacer Chadli is letette a névjegyét, kontragólja után, pedig valódi drámának lehettünk szemtanúi.

Svédország - Svájc

Egy újabb hihetetlenül unalmas találkozó, amely két azonos képességű csapat között zajlott, rengeteg fizikai jellegű párharccal, és egymással való gyürkőzéssel. A mérkőzés legnagyobb pozitívuma, hogy nem húzták a felek a hosszabbításig, mert Emil Forsberg 66. percben szerzett megpattanó lövésével, a svédek ragadták magukhoz a győzelmet. Megvillant tehát a játékos, akiben a svéd szurkolók a leginkább bíztak. Ha onnan közelítem meg, hogy Svájc erős csapat és nehéz őket megverni, és Brazília is csak döntetlenre volt képes ellenük, akkor tulajdonképpen a svédek csapatként működve, szervezetten, egy nagyon szép sikert arattak. Mehetnek is a következő erőpróbára, az angolok ellen, akik szintén nem mutattak nagy futballt a nyolcaddöntőben. Ki tudja, ilyen stabil védekezéssel akár esélyük is lehet ellenük.

Kolumbia - Anglia

Az az igazság, hogy erről a mérkőzésről sem lehet elmondani, hogy jó lett volna, a svéd-svájci meccsel párhuzamba állítva, ott is és itt is összesen 30 kapura lövés született, ez még talán nem is lenne olyan nagy probléma, ellenben a jó próbálkozások aránya, már ennél siralmasabb képet fest. Megnézve a statisztikákat nem is csodálkozom, hogy halálra untam magam a találkozót nézve, kolumbiai részről mindössze 4 lövés talált kaput, de ami még megdöbbentőbb, ez Angliánál mindössze 2, és az egyik ugye tizenegyesből született. Diego Maradona, aki Argentína kiesése után gyorsan kolumbiai szurkolóvá vedlett, egyenesen csalásról beszélt, én azért eddig nem mennék el, viszont határozott véleményem, hogy az angolok ezzel a játékkal nem érdemeltek győzelmet. Most persze azt hagyjuk, hogy Kolumbia sem nagyon, de mindenesetre elnézve Svédország védelmét, talán el lehet kezdeni félteni a háromoroszlánosokat.

Összeállt a legjobb 8 csapat mezőnye. (Forrás: neoprimesports.com)

Kialakult tehát, a 4 negyeddöntős párosítás, az egyik ágon, a mai napon Uruguay - Franciaország, valamint Brazília - Belgium találkozókat rendeznek, míg a másikon, holnap a svédek az angolokkal, a házigazda oroszok, pedig a horvátokkal találkoznak.

Uruguay játékerejét tekintve, egyértelműen kevésbé esélyes a továbbjutásra, mint Franciaország, de meg kell vallani, nagyon egyben van a dél-amerikai alakulat, támadásban pedig kiváló csatárok biztosítják az állandó veszélyt, főleg ha Cavani tényleg játszhat majd. A franciák az eddigi remek játékukban bízhatnak, valamint a félelmetesen erős keretükben, így elég nehéz megtippelni a továbbjutó személyét, mindenesetre kifejezetten jó mérkőzésnek ígérkezik az ő párharcuk.

A brazil - belga meccs, maga a megtippelhetetlen kategória aranyérmese, elnézve a csapatok játékát, és a kialakult 8-as mezőnyt, egész nyugodtan beillene a torna döntőjének is ez a csata. Brazília nagyon meggyőzően jutott el idáig, egyedül talán a helyzetkihasználásukon van mit csiszolniuk. Ezzel szemben Belgium a lehetőségek értékesítésében is jeleskedik, ám hajlamosak belealudni a mérkőzésbe, mint ahogy a japánok ellen is tették. Ha úgy fognak futballozni, mint a nyolcaddöntőben 2 gólos hátrány után, akkor úgy gondolom, bármennyire erős ez a brazil csapat, őket is átlépik. Persze, hogy úgy játszanak, ahhoz az is kell majd, hogy ezt hagyják nekik.

Horvátország és Oroszország csatájára, a világbajnokság előtt rávágtam volna, hogy egyértelműen a horvátok, ám az oroszok bebizonyították, hogy ezen a világversenyen bármi megtörténhet, még az is, hogy a horvátok az oroszokkal játsszanak a negyeddöntőben, ki fogadott volna erre a VB előtt. Mindenesetre, ha már ott vannak, biztosan mindketten tovább akarnak jutni. A helyzet hasonló lehet a belgákéhoz, kérdés ugyanis, hogy melyik arcukat mutatják majd déli szomszédaink, ha ugyanis úgy játszanak, mint Argentína ellen, nehéz dolga lehet az oroszoknak, viszont ha a dánok elleni formájukat mutatják, könnyen ők is a kiesés sorsára juthatnak.

Talán a svéd - angolban rejlik a legnagyobb meglepetés reménye, hiszen az látszott, hogy egy jól felállt védelem ellen, Angliának akadnak gondjai támadásépítésben, és ha sok jót nem is lehet elmondani a svédek játékáról, az bizonyos, hogy védelmük nagyon szilárd. Eléggé ironikus lenne, ha pont Ibrahimovic visszavonulása után robbantana nagyot ez a csapat, akikre, talán tényleg a legjobb jelző az, hogy csapat.

A bejegyzés trackback címe:

https://porogalabda.blog.hu/api/trackback/id/tr6714096643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása