Be lehet azt piszkálni, pöckölni, pörgetni!

Pörög a labda

Pörög a labda

Az A. csoport első két köréről kicsit másképp

Boldog hazaiak, szomorú fáraók, Uruguay is tovább lépdel

2018. június 22. - Ragentleman

Rögtön a nyitómeccsen bele is kezdtek a hazai közönség szórakoztatásába az orosz játékosok, az első nap tönkreverték Szaud-Arábiát, ami eddig tartja is a legnagyobb gólkülönbségű meccset ezen a vb-n (5-0). A második körben pedig, elsőként a mezőnyben el is könyvelhették a továbbjutást a csoportból (Amióta Oroszországként szerepelnek ez nem történt még meg), ezzel a történelmi tettel rengeteg szurkolót örvendeztetve meg, mármint tényleg rengeteget, mert rengetegen vannak. Ez a siker tehát nagy siker, bár tegyük hozzá, nagyban hozzájárult ehhez a könnyebb csoportbeosztásuk is. Más részről a sorsolásuk talán még sem olyan jó, mert még legalább egy kört menni, a portugál, vagy a spanyol válogatott ellen, az már hatalmas bravúr lenne ennek a csapatnak. Pár szót szólnék még Cheryshevről, akit kényszerű okokból kellett becserélnie az oroszok kapitányának a szaudiak ellen, ehhez képest kétszer is betalált, sőt Egyiptom ellen szerzett góljával már három gólos a tornán.

Az oroszok még talpon, de Egyiptom már elhasalt. (Fotó: EPA/Mahmoud Khaled)

Mielőtt komolyan belemerülnénk Egyiptom játékába, annak tudatos elemeire, mérkőzéseik élvezhetőségére - mondjuk ha fogadsz rá biztosan élvezhető, mert lerágod a körmöd alatta - álljunk meg egy percre és ejtsünk pár szót a videobíróról mint olyanról. Eddig nekem az volt a határozott véleményem, hogy kell a videóbíró, csak ne úgy csinálják meg, mint mondjuk az angol FA kupában, ahol 5 percig videózgat a spori, ezzel megakasztva a játék gördülékenységét. Itt szeretném elmondani, hogy örömteli, de ezt megoldották, legalábbis javítottak rajta a videószobával, ahol egy másik játékvezető "folyamatosan" figyel. Mivel azonban a fociban bármi megtörténhet, azért belerakták azt a csavart, hogy most akkor mégsem néz meg minden kérdéses szituációt - mármint most a nagyon kétségesre gondolok, nem a sima lökdösődésre. Tehát Oroszország - Egyiptom, a videobíró közreműködésével befújnak egy tizenegyest a hazai együttes ellen, amit meg lehetne indokolni úgy, hogy nem az, mert a büntetőterületen kívül kezdődött a szabálytalanság, de megadják, talán Salah idén szerzett nevének is köszönhetően. Majd ezt berúgja a sértett, és nem sokkal ezt követően történik egy teljesen egyértelmű lerántás az orosz tizenhatoson belül, egy egyiptomi ellen, amit nem fújnak be. Mindezt visszalassítja a tv kamera, most akkor a videószobában nem azt nézik, vagy pislogtak, vagy most akkor csak, ha nagyon reklamál egy csapat nézik vissza, vagy csak ha lent a pályán a döntőbíró nem biztos a dolgában, vagy hát hogy is van ez kérem? Ilyen kérdések fogalmazódtak meg bennem, nem mintha ezzel kiegyenlített volna Egyiptom, de ha mást nem is, kicsit érdekesebb lett volna a véghajrá, és nem mintha nem érdemelte volna meg teljes joggal Oroszország a győzelmet és a továbbjutást. Csak én még mindig úgy érzem - lehet, hogy csak tele vagyok rossz gondolatokkal - hogy valahol magas pozíciókban el lett döntve, hogy olyan béta verziót tesznek a piacra videóbíróból, amit majd jól el lehet kaszálni, és így mindenki megnyugszik, hogy nincs rá szükség. Mert így jelenleg szerintem nem sok értelme van. Mindenesetre ne legyen igazam, és ne történjen mérkőzést ennél jobban befolyásoló videóhiba a tornán. Emellett ugye Egyiptom próbálkozott, de ami azt illeti, ez ide tényleg kevés, gyenge védelem, sérült sztárcsatár, lelkesedés, és mi az eredmény, jó esetben egy harmadik hely, de addig még az is kell majd, hogy ne kapjanak ki Szaud-Arábiától a harmadik körben.

Itt és most akkor beszéljünk pár szót a szaudi gépezetről is, aztán gyorsan el is lehet felejteni őket, hiszen biztosan utaznak haza, igaz lesz még egy csatájuk, olyan szempontból talán a legnagyobb, hogy ott talán lesz is keresnivalójuk Egyiptommal szemben, aki szintén azon a meccsen búcsúzik a tornától. Szaud-Arábiának tehát nem sikerült túl jól a világbajnokság, hiszen gólt sem lőttek, igaz Uruguay ellen legalább nem kaptak sokat, és jobban is játszottak mezőnyben, sőt kaput eltaláló lövésük is volt. Ha mondjuk meg tudják fékezni az egyiptomi támadókat, és rúgnak egy gólt, akkor akár szép emlékkel is zárhatják a világversenyt. Olyan szempontból mindenképp pechesnek mondhatóak, hogy az oroszok ellen a hosszabbításban kaptak még 2-őt az addigi 3 bekapott gólra, meg, hogy azon a meccsen sérülés miatt beszálló Cheryshev két gyönyörű gólt lőtt a kapujukba.

Uruguay esetében két 1-0-ás győzelemről beszélhetünk, eddig hozzák a kötelező minimumot, a kérdés, hogy mire lehetnek majd képesek a spanyol, vagy portugál csapat ellen a következő körben. Mindenesetre, ha arra a meccsre szeretnék időzíteni a jó formát Suárezék, akkor lehet, hogy jól taktikáznak. Persze tegyük hozzá, hogy mindkét szűkös győzelmük esetében egyértelmű fölényben voltak kialakított helyzetek terén is. Mivel az utolsó csoportmeccsnek tulajdonképpen nincs komoly tétje, könnyen lehet, hogy a betli is bele fog férni a házigazda Oroszország ellen, hiszen a hazaiaknak azért vélhetően meg kell majd próbálniuk kiszolgálni a közönséget.

A bejegyzés trackback címe:

https://porogalabda.blog.hu/api/trackback/id/tr1714063937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása