Be lehet azt piszkálni, pöckölni, pörgetni!

Pörög a labda

Pörög a labda

Csapatmustra - Svájc - E. csoport

A siker kulcsa a fegyelem

2018. június 12. - Ragentleman


Már csak 3 napot kell várni és újra itt van a futball világbajnokság. Ebben a sorozatomban bemutatom a csapatokat, azok legfőbb erősségeit, gyengéit, esélyeit és, hogy milyen játék várható tőlük.

Szervezettség, fegyelem, csapatösszhang, ezzel a három szóval lehet jellemezni a Vladimir Petkovic által megálmodott, majd összerakott csapatot. Lehet, hogy volt már erősebb keretük, de hogy csapat szinten talán ez az utóbbi idők legjobb svájci válogatottja, az nagyon valószínű. Fegyelmezett védekezésükkel, akár erősebb válogatottaknak is okozhatnak problémát, és ha sok gólos meccseket nem is nagyon fogunk látni tőlük, az biztos, hogy minden párharcuk izgalmas lesz.

Svájc tehát egy rendkívül masszív, jól védekező csapat, amely képes bármelyik válogatottal szoros meccset játszani, az jól látszik, hogy Vladimir Petkovic remekül gazdálkodik abból, ami jutott neki játékosanyag szinten, és megpróbálja csapatával a mérkőzések egészét kontrollálni. A selejtezősorozat során 9 győzelem mellett, mindössze 1 vereséget könyvelhettek el, méghozzá Portugáliában. Annak a vereségnek is köszönhetően kellett pótselejtezniük, ahol mindössze 0-1, 0-0-t játszottak Észak-Írországgal. Itt fel is tűnt a csapat legnagyobb problémája, mégpedig, hogy egy szintén jól védekező csapat ellen nem sok potenciál van a támadásaikban. A szövetségi kapitány a 4-2-3-1-es felállást alkalmazza, így jól meg tudják szállni a középpályát, és szükség esetén az előre tolt csatáron kívül mindenki vissza tud állni védekezni, emellett kontráikból azért minden meccsen adódnak lehetőségeik. Támadásépítéseknél előszeretettel használják a széleket, ahonnan a második hullámban érkező csapattársaknak visszajátszva a labdát alakítanak ki lövőhelyzetet, vagy teszik onnan tovább a kimozgó védelem mögé berobbanó középcsatárnak.

A kapuban Yann Sommer (Mönchengladbach) kezdhet, de hiánya esetén, Roman Bürki (Dortmund) is meg tudja oldani Svájc kapuskérdését.

A védelem jobb szélén a válogatott csapatkapitánya Stephan Lichtsteiner (Juventus) fogja össze a hátsó alakzatot és a teljes gárdát. Középen a Dortmund tehetsége Manuel Akanji (22) és a Deportivo La Coruna hátvédje Fabian Schär helye is biztos. Balhátvéd poszton szintén kiszoríthatatlan az AC Milan kiválósága Ricardo Rodríguez.

A két védekező középpályás szerepkörre, két fiatalabb játékos Granit Xhaka (Arsenal) és Denis Zakaria (Mönchengladbach), valamint két rutinosabb középpályás, Valon Behrami (Udinise) és Gelson Fernandes (Frankfurt) áll a szövetségi kapitány rendelkezésére. Közülük valószínűleg aktuális forma és frissesség alapján választ majd a mester, mindenesetre a keret legértékesebb tagja és legnagyobb reménysége Xhaka, aki ha képes lesz kordában tartani heves vérmérsékletét vezére lehet csapatának. Az irányító középpályás a 32 éves Blerim Dzemaili (Bologna) vagy Remo Freuler (Atalanta) lehet.

A csapat jobbszélsője minden bizonnyal Xherdan Shaqiri (Stoke City) lesz, aki akár egymaga is képes a hátán cipelni a válogatottat, a másik oldalon a Schalke fiatal tehetsége Breel Embolo, vagy Steven Zuber (Hoffenheim) kaphat szerepet. A középcsatár poszt legfőbb várományosa Haris Seferovic (Benfica), de bevetheti a mester akár Mario Gavranovicot is.

A csoportban valamilyen szinten Costa Rica és Szerbia is sötét lónak számít, így tulajdonképpen bárki odaérhet a második továbbjutást érő helyre Brazília mögé, de a legfőbb esélyes a továbblépésre a selecaon kívül a svájci válogatott. Játékosaik nagyon komoly, olykor Bundesligás, Premier League tapasztalattal rendelkeznek, ráadásul úgy tűnik, hogy most nagyon egyben van a gárda, úgyhogy a csoportból való továbbjutást csak elrontani lehet. Az már más kérdés, hogy mire mehetnek az egyenes kieséses szakaszban, náluk előrébb járó válogatottakkal szemben.

Tipp a csoportban: 2.hely
Tipp a végső helyezésre: nyolcaddöntő

A bejegyzés trackback címe:

https://porogalabda.blog.hu/api/trackback/id/tr3814042238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása