Be lehet azt piszkálni, pöckölni, pörgetni!

Pörög a labda

Pörög a labda

Csapatmustra - Portugália - B. csoport

Portugál célfutball, az EB után a VB címért

2018. június 04. - Ragentleman


Már csak 11 napot kell várni és újra itt van a futball világbajnokság. Ebben a sorozatomban bemutatom a csapatokat, azok legfőbb erősségeit, gyengéit, esélyeit és, hogy milyen játék várható tőlük.

Mi más is lehetne egy friss Európa-bajnok célja, mint hogy a kontinenstorna után a világbajnoki serleget is a magasba emelhesse és mi más lehetne Ronaldoé, az utolsó láncszem, ami tökéletes karrierjéből hiányzik. Portugál oldalon minden adva van a bizakodáshoz, fiatal csapatuk van, náluk játszik a világ egyik legjobb támadója, és szövetségi kapitányuk a tökélyre fejlesztette az eredménycentrikus futballt, és megnyerték az EB-t. Persze szerencse is kellett mindehhez, mert hát melyik magyar sportbarát ne emlékezne, hogy a kontinensviadalon, már akár ellenünk, a magyar válogatott ellen is kieshettek volna még a csoportkörben. Nem így alakult, és ha totális unalomba fulladó meccsken is, de elszenvedtek a döntőig, ahol a házigazda franciák ellen is lehúzták a redőnyt hátul. Mert ugye támadó focival lehet meccseket nyerni, de nagy tornát csak jó védekezéssel.

Az Európa-bajnokság óta eltelt 2 évben ez a portugál csapat csak fejlődött, fiataljai nagyobb csapatokba szerződtek és épültek be többnyire sikeresen. Védelmük továbbra is stabil pontja a csapatnak, habár a rutin lehet, hogy már a teljesítmény kárára fog menni, hiszen meghatározó hátvédjeik, már jócskán csúcsformájukon túl vannak. Így José Fonte (34), Pepe (35) és Bruno Alves (36) is már gyengébb, kínai, török, skót ligákban futballoznak. Alapvetően 4-4-2-es formációban játszanak, ahol a két szélső középpályás és a szélső hátvédek is gyakran fellépnek segíteni a támadásokat. A rutin és a fiatalság tulajdonképpen nagyszerűen ötvöződik a csapatban és kis szerencsével, akár a világbajnokságon is sokáig menetelhetnek.

A kapusposzt elsődleges várományosa a selejtezősorozatot végig védő Ruí Patricio, még akkor is, ha a felkészülési mérkőzések egyikén sem kapott lehetőséget. Azonban ha mégsem őt szerepeltetné a Portugál mester Fernando Santos, akkor vélhetően a veterán Beto kerül majd bevetésre.

A szövetségi kapitány amúgy is bízik a korosabb játékosokban, a védelem közepén a legnagyobb valószínűség szerint a már korábban említett Fonte és Pepe lesznek a kezdőbe jelölve. A bal és jobb oldalon a már fiatalabb generációhoz tartozó dortmundos Guerreiro, valamint Cédric Soares helye is stabil.

A belső középpályán már több variációs lehetőséggel számolhat a kapitány, a legvalószínűbb Mouthinho és William Carvalho játéka, de Adrien Silva is játékra jelentkezne. A legnagyobb kimaradó a poszton, a korábban szupertehetségként beharangozott Renato Sanches, és a Barcelonában gyengén teljesítő André Gomes, akiket el sem vittek a tornára.

A két szélen valószínűleg labdabiztos, befelé játszó játékosok szerepelnek majd a kezdőben, így Joao Mario és a Manchester City játékosa Bernardo Silva. Variálási lehetőségként, őket, a védők mögé előszeretettel bemozgó Gelson Martins válthatja, valamint ha gond van, Santos mester még mindig be tudja dobni a titkos fegyverét Quaresmát is.

Elől a két csatár egyike természetesen Ronaldo lesz, aki 4. világversenyére készülhet, mellette az imént említett szélsők feljebb tolása mellett játszhat valamelyik ifjú tehetség André Silva, vagy Goncalo Guedes is, szóval sérülések esetén sem lesz nagy gondban a kapitány, ha változtatni kényszerül majd.

A portugál csapatról elmondható, hogy nem nagyon szerepel olyan labdarúgó a keretben, akit ne merne nyugodt szívvel felküldeni a pályára a szövetségi kapitány. Persze nagyon sok fog múlni Cristiano Ronaldo játékán és egész személyiségén is, hiszen igazi vezérévé vállt ennek a válogatottnak, ami az Európa-bajnokságon is megmutatkozott. Hogy az a remek összhang, amit ott is észre lehetett venni idősebb és fiatalabb játékosok közt, most is jelen lesz e majd, az határozhatja meg szereplésüket is. A csoportból nem lehet kérdés a továbbjutásuk a spanyolok mellett, de hogy hányadik helyen, arról pont az első mérkőzésük a spanyolokkal dönthet, mivel a csoport másik két csapata Marokkó és Irán vélhetően csak asszisztálni fog a két futballóriás játékához.

Tipp a csoportban: 2.hely
Tipp a végső helyezésre: negyeddöntő

A bejegyzés trackback címe:

https://porogalabda.blog.hu/api/trackback/id/tr4714019672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása