Be lehet azt piszkálni, pöckölni, pörgetni!

Pörög a labda

Pörög a labda

Csapatmustra - Ausztrália - C. csoport

Új kapitánnyal a régi dicsőség feltámasztására

2018. június 06. - Ragentleman


Már csak 9 napot kell várni és újra itt van a futball világbajnokság. Ebben a sorozatomban bemutatom a csapatokat, azok legfőbb erősségeit, gyengéit, esélyeit és, hogy milyen játék várható tőlük.

Ausztrália már-már állandó résztvevője a világbajnokságoknak - főleg amióta átkérte magát az ázsiai kvalifikációs rendszerbe - hiszen már sorozatban negyedszerre sikerült kijutniuk, úgy hogy ezt a sorozatot megelőzően mindössze egyszer sikerült kijutniuk a tornára. A 2006-os világbajnokságra még Óceánia selejtezőköréből jutottak ki, az azt követő 3 tornára viszont már az ázsiaiból. Érdekesség, hogy az elmúlt 3 világbajnokság mindegyikén részt vett, de még egy percet sem játszott az ausztrálok veterán kapusa, Brad Jones (36), nem úgy mint Tim Cahil (38), aki az előző 3 torna mindegyikén betalált. Ők képviselik tehát a rutint a csapaton belül. Mondhatni kissé rapszódikus a teljesítményük, ha jó napjuk van képesek hengerelni a pályán, mint Csehország ellen (4-0), vagy épp a fordítottja történik velük ellenkező esetben, ezt példázza a Norvégia elleni 4-1-es zakó. Nem is sikerült kijutniuk a tornára egyenes ágon, csak a Szíria és Honduras elleni playoff körök során, persze azóta szövetségi kapitányt is váltottak, szóval ki tudja meddig juthatnak az főnökkel.

Az új kapitány Bert van Marwijk a felkészülési mérkőzések előtt vette át a csapat irányítását, így ezekből a mérkőzésekből lehet következtetni a játék és a csapat összetételére. Felállás szerint a 4-2-1-2-1-et favorizálja a holland mester és az mindenesetre levehető a játékukból, hogy jól használják a széleket, és onnan befelé játszva a labdát próbálnak mielőbb lövőhelyzetet vagy ziccert kialakítani. Az ausztrálok játéka még koránt sincs kész, de hogy veszélyes ellenfél lehet jóformán bárkire, az már most kitűnik. Mivel a következő mérkőzésük pont hazánk válogatottja ellen lesz 9-én, végignézhetjük mi is, hogy hol tart a fejlődésben a csapatuk, azt azért remélem, hogy nem duplázzák meg a csehek elleni góljaik számát ellenünk. Még szerencse, hogy a Marwijk féle holland válogatottól 2010-ben "csak" 6-ot kaptunk.

A kapuban Mathew Ryan a Brighton 26 éves hálóőre az első számú portás, cseréje Brad Jones (Feyenoord) lehet, hátha összejön neki a vb szereplés.

Jobbhátvéd pozícióban Joshua Risdon kaphat szerepet. Középen a védekező középpályásból védővé avanzsált Mark Millingan, vagy Milos Degenek, esetleg Trent Sainsbury (Grshoppers) játéka valószínű. A bal oldali védő pozícióban pedig Aziz Behich bevetésére van a legnagyobb esély.

A két védekező középpályás a Huddersfield légiósa Aaron Mooy, valamint a válogatott csapatkapitánya az Aston Villaban szereplő Mile Jedinak lehet, pótlásukat Massimo Luongo (QPR) oldhatja meg esetlegesen. Nem sokkal előttük az előre játék támogatásaként a Celtic játékosa Tom Rogic, vagy Jackson Irvine (Hull City) játszhat. Továbbá a veterán Tim Cahill szintén bevethető a poszton, vagy épp előrébb tolva középcsatárként, ha mást nem csereként, egy félidőre, vagy 30 percre beállva.

A jobb szélső feladatát minden bizonnyal, a Dárdai Pál keze alatt dolgozó Mathew Leckie oldhatja meg, míg bal szélen bevetésre vár Robbie Kruse, vagy az ékként is bevethető Andrew Nabbout. A középcsatár posztján a Luzern támadója Tomi Juric rohamozhatja az ellenfelek kapuját.

Bert van Marwijk, aki miután kijuttatta Szaud-Arábiát a világbajnoki tornára Ausztráliában találta meg számítását, melyet mindössze 3 mérkőzés óta irányít. Ha azt nézzük, hogy első meccsétől a norvégok elleni vereségtől, a Kolumbia elleni döntetlenen át, a cseh válogatott tönkreveréséig eltelt idő alatt felépítette a csapatát, akkor minden szép és jó a kenguruk háza táján, de persze azért ez nem ilyen egyszerű. Mindenesetre ha a szebb napokat is megélt Ausztrália az ő szárnyai alatt új erőre kap, akkor akár könnyen meglepetést is okozhat csoportjában. Ezt a meglepetést értsük úgy, hogy a 4. utolsó kalapból sorsolták őket ebbe a kvartettbe és azért Dánia és Peru ellen lehet keresnivalójuk, ha valóban Marwijk hozza el az áttörést. Persze az is lehet, hogy csak a véletlen hozta így a felkészülési időszak mérkőzéseinek sorát és a csapat még mindig csak keresni fogja a játékát, mindenesetre ezek biztató előjelek lehetnek számukra.

Tipp a csoportban: 3.hely
Tipp a végső helyezésre: csoportkör

A bejegyzés trackback címe:

https://porogalabda.blog.hu/api/trackback/id/tr6814026506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása