Be lehet azt piszkálni, pöckölni, pörgetni!

Pörög a labda

Pörög a labda

Csapatmustra - Uruguay - A. csoport

Suarez és Cavani - Vagy csapatjáték?

2018. június 03. - Ragentleman



Már csak 12 napot kell várni és újra itt van a futball világbajnokság. Ebben a sorozatomban bemutatom a csapatokat, azok legfőbb erősségeit, gyengéit, esélyeit és, hogy milyen játék várható tőlük.

A már kétszeres VB győztes Uruguay, mindig úgy vág neki az ilyen világversenyeknek, hogy szerepel a titkos favoritok listáján, általában remek támadóik vannak, mint ahogy ezúttal is, és senki nem örül, ha ellenük kell játszania. Most sincs ez másképp, Brazilia mögött, a második helyen kvalifikálta magát a tornára a második legtöbb rúgott góllal, úgyhogy az ő játékuk vélhetően nem lesz unalmas a világbajnokságon sem. Csatárpárosukat Luis Suarezt és Edison Cavanit nem kell senkinek sem bemutatni, régóta az egyik legveszélyesebb duoként működnek válogatott szinten, ketten együtt összesen 92 gólnál járnak már nemzeti színekben.

Óscar Tabárez mester a torna leghosszabb ideje regnáló kapitánya, szóval évek óta építgetheti, tökéletesítheti a dél-amerikaiak gépezetét. Csak, hogy mást ne mondjak, az imént említett két támadó is az ő kapitányi ténykedése alatt mutatkozhatott be, szóval a tisztelettel és az összeszokottsággal nem lehet probléma. Hogy ne csak a csatárokról beszéljünk, az is komoly fegyvertény lehet, hogy igen gyorsan képesek kontráikat felépíteni a két csatárra, ezzel tulajdonképpen állandó veszélyforrást jelentve az ellenfél kapujára. Gyenge pontjuk a védelem lehet és azon belül is a szélső hátvédek szerepe, akik előszeretettel kapcsolódnak be a támadásokba, de emiatt helyükön, könnyen sebezhetővé is válhatnak. Játékrendszert tekintve a 4-4-2-es, vagy ha sztárcsatárjait pihentetésképp rotálni szeretné Tabárez 4-2-3-1-es hadrendben léphetnek pályára.

A kapuban a Galatasaray légiósa Fernando Muslera (31) bebetonozta helyét az elmúlt években, előtte az Atletico Madrid középhátvéd párosa, a fiatal José Giménez (23) és a rutinos csapatkapitány Diego Godín (32) szintén csak sérülés vagy eltiltás esetén kerülhet ki a csapatból.

Mint már említettem a legkérdésesebb pozíció a szélsőhátvédeké a csapaton belül, jobb oldalon a tapasztaltabb Cáceres és Maxi Pereira mellett Guillermo Varela is helyet kaphat. Bal oldali védő szerpkörben Gaston Silva az egyedüli poszt szerint oda illő játékos, de a bal oldali középpályás Laxalt is szokott hátrébb játszani vészmegoldásként.

Középső középpályás poszton olaszországi idegenlégiósok közül válogathat a szövetségi kapitány, a Bentancur (Juventus), Vecino (Inter), Torreira (Sampdoria) hármasból kettő szinte biztosan az aktuális kezdőcsapat tagja lesz. Jobb oldali középpályás poszton a fiatal Nández mellett Urretaviscaya játszhat, utóbbi kissé feljebb játszva, szélsőként bekapcsolódva a támadásokba, ez főleg egycsatáros rendszernél lehet kézenfekvőbb. Bal oldalt az elnyűhetetlen Cristian Rodríguezt favorizálja a mester.

Valószínűleg két csatáros rendszerben fognak játszani, legalábbis a csoportmeccsek alatt mindenképp, és ebben az esetben a már említett Suarez és Cavani mellett frissítésképp Maximiliano Gomez kaphat játéklehetőséget. Amennyiben egy csatár szerepelne a csapatban, mögötte Giorgian de Arrascaeta kaphatná a szervező szerepet.

Ha két ekkora csatártehetség szerepel egy időben a csapatodban, legyél bármennyire tekintélyt parancsoló edző, nehezen tudod türelemre inteni őket, ha a másikat részesíted épp előnyben. Mondhatni kellemes, ám roppant nehéz feladat megoldani ezt, esetünkben is érdekes kérdést vet fel, hogy nem áldozzák e túlságosan fel a biztonsági futballt és a csapatjáték minden részletét a sztárjátékosok kiszolgálására. Persze mindezekre leginkább majd a világbajnokság folyamán kaphatunk választ, mindenesetre a csoportból való továbbjutás papíron nem jelenthet különösebb nehézséget Óscar Tabárez fiainak. Ellenben az egyenes kieséses szakaszban, valószínűleg a spanyol, vagy a portugál válogatottal kell összemérniük tudásukat, és valljuk be mindkét esetben kíméletlen erőpróba áll majd előttük.

Tipp a csoportban: 1.hely
Tipp a végső helyezésre: nyolcaddöntő

A bejegyzés trackback címe:

https://porogalabda.blog.hu/api/trackback/id/tr3914019610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása