Be lehet azt piszkálni, pöckölni, pörgetni!

Pörög a labda

Pörög a labda

Csapatmustra - Szaud-Arábia - A. csoport

Száguldó homokvihar, vagy andalgó karaván

2018. június 01. - Ragentleman

Két hét és itt a világbajnokság, melynek közeledtével megindítom futballblogomat. Ebben a sorozatomban bemutatom a csapatokat, azok legfőbb erősségeit, gyengéit, esélyeit és, hogy milyen játék várható tőlük.

Valószínűleg a legtöbben az andalgó karavánra szavaznának, ha a szaudiak előzetes esélylatolgatásai során megkérdeznék a véleményüket a csapatról, nagy eséllyel így is lesz, de sötét lóként talán meglepetést is okozhatnak. Az ilyen világversenyek előtt mindig megfogalmazódik az a kérdés is, hogy melyik válogatottól számíthatunk majd a leggyengébb játékra. A gyengébb játékerőt képviselő csapatok lőni fognak e egyáltalán gólt, nos Szaud-Arábia legnevesebb ligában játszó játékosai (igaz csak kölcsönben szerepeltek ott) a támadósorból kerülnek ki, így talán van némi esély, hogy akár emlékezetes alakítást is lássunk tőlük. Hogy mit jelent ez bővebben, egy támadó középpályást és két jobbszélsőt, mindhármukat a spanyol ligából. Legfőbb erényük a szervezettségükben lehet, viszont a komoly nemzetközi rutin hiánya és a nyilvánvaló tudásbeli különbség hamar a vesztüket okozhatja a világversenyen.

A Juan Antonio Pizzi által favorizált játékrendszer alapvetően 4 védőre épül, amelyet 2 védekező középpályás, 1 támadó középpályás, 2 szélső, valamint 1 előre tolt ék követ. Erősebb válogatottak ellen előszeretettel vonja középre a szélsőket és a támadó középpályást, mintegy megszállva és stabilizálva a középpálya közepét. Valószínűleg az egyre nagyobb teret nyerő célfutballt alkalmazva a világbajnokságon is hasonló elgondolásnak leszünk majd a szemtanúi.

A kapuban nagyjából azonos képességű portások állnak a szövetségi kapitány rendelkezésére, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy az összes bő keretbe nevezett kapusát kipróbálta a közelmúlt felkészülési mérkőzésein. A legvalószínűbb megoldásnak a rutinos Yasser Al-Mosaiem szerepeltetése tűnik, bár lehet, hogy ahogy fogynak a továbbjutási remények, úgy fog lehetőséget adni minél több játékosnak, hogy feljegyezhessék karrierjük során a pályára lépést világbajnokságon.

A belső védő páros tűnik a válogatott legstabilabb pontjának, Osama és Omar Hawsawi, előbbi, a csapatkapitány, csak egy mérkőzést hagyott ki, eltiltás miatt, míg utóbbi minden selejtezőmérkőzésen pályára lépett. A védelem bal oldalán a selejtezők és a felkészülési mérkőzések alatt szintén kihagyhatatlan Al-Harbi, míg jobb oldalán az eredetileg balhátvéd poszton szereplő Al-Shahrani játékára van a legnagyobb esély.

A védelem előtti két védekező középpályás is stabil játékosnak számít a rutinosabb Abdulmalek Al-Khaibri (32), valamint Al-Faraj (28), hozzájuk társul valószínűleg az eredménycentrikusabb játék érdekében egy harmadik védekező szerepkörű játékos is Abdullah Ateef. Támadáskényszerben valamelyiküket Al-Jassim válthatja, aki keretet szabhat Szaud-Arábia játékának.

A támadó szekcióban lényegesen megnőnek a kapitány variációs lehetőségei, elsősorban a szélen bevethető játékosok között ott van a keret legértékesebb tagja Al-Abed, valamint a három spanyol légiós Al-Shehri, Al-Dawsari valamint Al-Muwallad. Közülük utóbbi kapta a legtöbb lehetőséget klubjában, de ő sem túl sokat, talán ezért is van nagyobb esélye a kezdőbe jutásra a hazai bajnokságban rendszeresen játszó Al-Abednek. A középcsatár posztján a szintén elmozdíthatatlan Al-Sahlawi úgy tűnik kibérelte helyét.

A szaudiak első mérkőzésükön a házigazda oroszokkal csapnak majd össze, méltó erőpróba lesz ez számukra. A felkészülési időszakban ugyan elverték Görögországot, Algériát és szoros meccsen kaptak ki az olaszoktól, mégis a belgák ellen nagy pofonba szaladtak bele. Igaz az is, hogy a kezdőcsapat sokkal összeszokottabb, stabilabb mint az oroszoké, ám ne feledjük a házigazdák nemcsak otthon vannak, hanem sokkalta nagyobb játékerőt is képviselnek. Ha esetükben lehet beszélni sikerről, elvárásról, már az annak számít, hogy kijutottak a világbajnokságra, de ha esetleg az utolsó csoportmeccsen a papíron utánuk a leggyengébbnek titulált Egyiptomot megtréfálják, akkor akár egy dicső győzelemmel, vagy pontszerzéssel a tarsolyukban utazhatnának haza.

Tipp a csoportkörre: 4.hely
Tipp a végső helyezésre: csoportkör

A bejegyzés trackback címe:

https://porogalabda.blog.hu/api/trackback/id/tr6914016164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása