Be lehet azt piszkálni, pöckölni, pörgetni!

Pörög a labda

Pörög a labda

Álom, vagy realitás?

Franciaország másodszor, Horvátország először nyerhet világbajnokságot

2018. július 15. - Ragentleman

Egy párhuzamos univerzumban, nem lett volna ilyen őrült ez a világbajnokság, és nagy tétben lehetne fogadni Franciaország végső győzelmére, a világbajnoki döntőben. Azonban, már csak a korábbi, mesébe illő meglepetések tömkelege is, pénzünk megóvására int inkább minket. Emlékezzünk akár, csak a németek elleni dél-koreai fricskára, vagy a házigazda oroszok szereplésére Spanyolország ellen, és akkor folytathatnánk még tovább a sort, ha mást nem, a horvátok döntőbe jutásával.

El is érkeztünk akkor a legnagyobb szenzációhoz, mégpedig a horvát döntőzéshez. Noha az útjuk nem volt azért kifejezetten rögös, legalábbis olyan szempontból, hogy Dániát, valamint Oroszországot elintézni, azért nem tűnik olyan nagy feladatnak. Viszont azért olyan ellenfeleket is legyőztek Argentína és Anglia személyében, akiknél papíron azért gyengébbnek mondhatóak, tehát összességében, ez óriási bravúr, a Közép-Európai válogatottak szintjét nézve különösen az. A horvátok eddigi legnagyobb sikere világversenyen, az 1998-ban szerzett bronzérmük, érdekesség, hogy ott pont, a későbbi győztes franciáktól kaptak ki az elődöntőben. Úgy tűnik, eljött tehát a nagy visszavágás ideje, és ugyan jóval fáradtabb ez a horvát csapat - igaz, főleg mindezt magának köszönheti - de miért ne csinálhatnának még nagyobb csodát.

1998-ban Davor Suker vezetéshez juttatta Horvátországot a franciák ellen, most nem csak vezetni, hanem nyerni is szeretnének déli szomszédaink. (Forrás: Reuters)

Franciaország győzelmét vetíti elő, gyakorlatilag minden, ami mégis Horvátország mellett szólhat, az a franciák helyzeti előnyéből adódó elbizakodottsága, valamint a horvátok morális erejét jelentősen megnövelő bravúrsorozat, amivel a döntőig jutottak. A gallok nagyon magabiztosan játszottak az egész világbajnokság ideje alatt, és már a tornát megelőzően is a fő esélyesek között tartották számon őket. Ennek megfelelően játszott tehát az előző EB ezüstérmese, és el is jutottak a döntőig, melyet vélhetően ezúttal nem szeretnének elbukni. A végső győzelemmel kapcsolatban mellettük szól keretük, amely az egyik legerősebb a torna csapatai között, védelmük nagyon stabil, támadásban életveszélyesek, és rengeteg olyan egyéniségük van, aki egyedül is képes eldönteni egy mérkőzést.

A horvátok óriási sikert értek el már azzal is, hogy eljutottak a döntőbe, még akkor is, ha azért a franciáknál jóval gyengébb csapatokat kellett ezért megverniük. Talán ez is lehet az egyik különbség a mai mérkőzésen, ugyanis most olyan csapattal találkoznak, amelyben egyértelműen ott vannak azok a játékosok, akik, pont az ilyen nagy mérkőzéseken villannak meg, még ha teszem azt, eddig nem is játszottak jól. A világbajnokságok varázsa akaratlanul is megfogja az embereket, így kis túlzással, a fél világ a horvátok sikeréért szurkol majd, remélve, hogy továbbélik tündérmesébe illő álmukat. Ma tehát eldől az is, hogy a realitás és Franciaország, vagy az álom és Horvátország győzedelmeskedik-e.

Belgium - Anglia újratöltve

Másodszor is a belgák győznek, vagy visszavág az angol oroszlán?

Egy mondat mindenképpen bennem maradt, az angol-horvát elődöntő után, valahogy így szólt: "Az angol játékosoknak sincs miért szégyenkezniük a teljesítményük után, hiszen eljutottak idáig". Pedig bizony van, a horvát küzdeni akarás, és a hozzá társuló szerencse ellenére is. Ez az angol csapat, teljes mértékben megérdemli, hogy ne játszhasson holnap döntőt, hiszen jóval értékesebb kerettel, jóval pihentebben érkezhetett a déli szomszédaink elleni találkozóra, ám mégsem sikerült felülkerekedniük rajtuk.

Most a horvátok bravúrját hagyjuk egy kicsit, hagy hordjam le inkább még az angolokat teljesítményükért. Hiába nyílt meg a lehetőség előttük, hogy 1966 után újra döntőt játszhassanak - a spanyolok kiesésével kialakult "könnyű ágat" figyelembe véve - nem tudtak élni az eséllyel. Ott kezdve, hogy eleve a torna talán legkönnyebb csoportjába kerültek továbbjutás szempontjából, majd ott folytatva, hogy az egyenes kieséses szakaszban is bőven verhetőbb ellenfeleket kaptak, mint talán bárki más a világbajnokságon. Tudom persze, itt már nincs könnyű találkozó, de azért van különbség, csapat és csapat között. Ugyan a játékosérték, önmagában nem mond el túl sokat két csapat erejéről, de azért beszédes szám, hogy csaknem 2 és félszer értékesebb kerettel rendelkeznek, mint elődöntős ellenfelük Horvátország. Pihentség szempontjából pedig egy hosszabbítással kevesebbet kellett játszaniuk mint a horvátoknak, sőt a csoportkörben sem kellett széthajtaniuk magukat, sőt a svédek ellen sem. Mi magyarok persze összetennénk a kezünket, ha egy olyan csapatunk lenne, aki ennyire sablonos, gyenge játékkal a világbajnoki bronzmeccsig menetelne, de ezt most nem ebből a szemszögből kell nézni.

Ezeknek tényeknek a tükrében, számomra nem is lehet kétség, a bronzérem fő esélyese a belga válogatott. Igaz ugyan, hogy a belgák sem játszották életük mérkőzését a franciák elleni elődöntőben, de mindaddig remekül szerepeltek, és ne feledjük, egyszer már ezen a tornán két vállra fektették Angliát. Az igazsághoz hozzátartozik persze az is, hogy csoportkörös mérkőzésükön, mindketten cserecsapattal léptek pályára, valamint a győzelem sem volt létkérdés, sőt, a belgák pont győzelmükkel kerültek rosszabb ágra. Ha előbb elmondtam azt, hogy örülnénk, ha válogatottunk, jelenleg is olyan eredményesen futballozna, mint az angol csapat, akkor talán azt is elmondhatnánk, hogy annak is örülnénk, ha fele olyan szépen játszanánk, mint a belgák, akár fele olyan eredményességgel is. Pont ez az amiben más ez a belga csapat, mint a vb-n szereplő válogatottak nagy része, felvállalt, nyílt, gyors és tetszetős futballt mutatnak be mérkőzésről mérkőzésre. A bronzmeccseken pedig általában feloldódnak az eredménykényszer okozta görcsök és jó játéknak lehetünk szemtanúi.

A csoportkörben Belgium diadalmaskodott ezzel a Januzaj lövéssel, vajon ma visszavág Anglia? (Forrás: nhregister.com)

Ebben reménykedhetünk mi is ma délután, reméljük Anglia is rátalál játékának szebb oldalára, és egy csodálatos adok-kapok alakul majd ki. Viszont, hogy ne csak az angolok szidásáról és a belgák körberajongásáról szóljon ez az írás, ami miatt a mai mérkőzésen Belgiumot tartom az esélyes csapatnak, az a begyakorolt támadófutballjuk miatt van, ami nagy valószínűség szerint dominálni fog majd. Aztán, hogy morálisan kit viselt meg jobban az elődöntőben elszenvedett vereség, és ki lesz majd élesebb a bronzmeccsen azt nehéz lenne megmondani. Mivel a cserecsapatok egyszer már játszottak egyet egymás ellen, remélhetőleg ma, legalább pár játszani akaró nagyobb játékos is bekerül majd a kezdőcsapatba, és így akár Lukaku is megpróbálhatja beérni Harry Kane-t a góllövőlistán, vagy épp előbbi növelheti előnyét adott esetben.

Az utolsó lépés a döntő előtt

Már csak négy csapat versenyben a világbajnoki serlegért.

Ha Anglia és Franciaország jut a döntőbe a világbajnokságon, akkor biztosan olyan csapat nyeri, aki korábban már elhódította a serleget, ha viszont Belgium és Horvátország, biztosan olyan, aki még sosem ért révbe a torna története során. A horvátok ugyan egy alkalommal szereztek bronzérmet, de a belgáknak ezidáig egy negyedik hellyel kellett beérniük, legjobb helyezés gyanánt. A franciák és az angolok pedig, egyaránt egyszer-egyszer értek fel a világ trónjára, mindketten rendező országként. Az, hogy melyik két csapat képviseltetheti magát a döntőben kiderül, kedd és szerda este 8 órakor az elődöntők során.

Vajon melyik kettő fog örülni a négy sztár közül az elődöntőben? (Fotó: khelnow.com)

A francia - belga mérkőzés tulajdonképpen egy előrehozott döntőnek is beillik, ahol a nüanszok dönthetnek. Ha azt nézzük, hogy a belgáknak tulajdonképpen már volt egy ilyen csatájuk, és Brazília ellen okos játékkal sikerült kivívniuk a továbbjutást, akkor ők igazán benne vannak most a nagy meccsekben. Ellenben a franciáknak, azért könnyebb ellenfél jutott a negyeddöntőben, viszont azért nem nevezhető kifejezetten könnyűnek az ő útjuk sem idáig. Persze játékosállományban a franciák még mindig előrébb vannak a belgáknál, de azért ott sem lehet panasz a keretre. A minőségbeli különbség leginkább a középpálya közepén jöhet ki a két csapat között, ahol azért Fellaini és Witsel nem képvisel olyan szintet, mint mondjuk a másik oldalon Kanté, Pogba, vagy akár Tolisso. Azonban Belgium mellett szólhat a kapitány személye, aki nemcsak bátran, de eredményesen is nyúl hozzá a csapat felállásához, remekül igazítva azt az ellenfél gyengéihez, illetve saját erősségeikhez. A támadó szekciók nagy különmeccse lehet ez a találkozó, hiszen a Neymart olyan jól levédekező Meunier eltiltás miatt biztosan kimarad a belga csapatból, gyors támadókból pedig itt is ott is akad bőven, szemben, a talán nehézkesebb védőjátékosokkal. Aztán lehet, hogy pont ezért inkább azon fog múlni a győztes személye, hogy ki képes jobban kihúzni a másik méregfogait.

Horvátország amilyen meggyőzően játszott a csoportkörben, pont annyira lerombolt minden kialakult képet a játékáról az egyenes kieséses szakaszban. Kifejezetten visszafogott és bátortalan futballt mutattak ugyanis be, mind a dánok, mind az oroszok ellen, és egyedüli csapatként, mindkét rájátszásos találkozójukat hosszabbítás után, tizenegyesekkel nyertek meg. Az egyetlen esély arra, hogy lássunk még tőlük valami szépet, ha felszabadult játékkal rukkolnak elő. Az ő párharcuk Angliával, mindenképpen unalmasabbnak ígérkezik, mint a francia - belga, főleg, hogy a háromoroszlánosok is inkább a biztonsági játékot erőltették eddig. Legalábbis a svédek elleni mérkőzésből komoly következtetéseket nem vonhatunk le, hiszen nem tudni, hogy meggyőző játékuk, nekik, vagy a skandinávok gyengébb játékerejének volt köszönhető. Mindettől függetlenül, izgalmakban valószínűleg nem lesz hiány itt sem, mint ahogy az orosz - horváton sem volt.

Kialakult tehát a legjobb 4 mezőnye a világbajnokságon, nem feltétlenül azokkal a csapatokkal, akiket előzetesen oda lehetett várni, viszont talán ezért is volt különlegesebb ez a világbajnokság, a sok meglepetés miatt. Az, hogy Franciaország, valamint Belgium ott van, az a mutatott játék alapján nem meglepő, sőt tőlük azért lehetett várni a jó eredményt. Viszont a könnyű ág kialakulásának eredményeként, Anglia és Horvátország, ha nem is érdemtelenül került ide, de mindenesetre jókora adag szerencse is kellett hozzá.

Nyolcaddöntő után, negyeddöntő előtt

Lesz igazi meglepetés a negyeddöntőben is? És ha igen a rendes játékidőben, vagy az után jutnak tovább a svédek?

Lezajlottak a nyolcaddöntők az oroszországi világbajnokságon, láthattunk jobb és kevésbé jobb mérkőzéseket, valamint meglepetésekben sem volt hiány. Több "kiscsapat" is majdnem bravúrt ért el, de végül talán a házigazda oroszok lettek, az egyetlen, igazán nagy meglepetést szállító csapat, az egyenes kieséses szakasz első fordulójában. Végül tehát kialakult a negyeddöntő párosítása, a nagyobb játékerőt képviselő csapatok közül Anglia került a kedvezőbb ágra, vajon ki tudják használni a háromoroszlánosok a kínálkozó lehetőséget? Pár szóban felelevenítem a nyolcaddöntős párosításokat, valamint a közelgő negyeddöntő izgalmaira is hangolódunk kicsit.

Franciaország - Argentína

Rögtön az első találkozó a kieséses szakasz során, nem várt izgalmakkal szolgált, és lehetséges, hogy az idei világbajnokság legjobb mérkőzését produkálták a franciák és az argentinok. Franciaország kezdte jobban a találkozót, az első félidőben Kylian Mbappé tulajdonképpen tarthatatlan volt, és az általa kiharcolt büntetővel előnyhöz is jutottak a gallok. Azonban hiába az argentin kapu szinte folyamatos veszélyeztetése, nem tudták tovább növelni előnyüket, amelynek az első félidőben dél-amerikai egyenlítés, a másodikban pedig fordítás lett az eredménye. A franciák szerencséjére, mikor a legnagyobb volt a baj, megérkezett a Stuttgart tehetséges jobbhátvédje Benjamin Pavard és hatalmas gólt ragasztott a bal felső sarokba. Ezt követően Mbappé remek játéka két gólban is megnyilvánult, így az eredményen már csak kozmetikázni tudott Argentína, aki 4-3-ra alulmaradt a nyolcaddöntőben, és utazhat haza Maradona parádéjával együtt.

Uruguay - Portugália

Lehetőségeivel jól gazdálkodó Uruguay, szomorkodó Portugália, hiába támadtak jóval többet Ronaldoék, most visszakaptak valamit az Európa-bajnokságon mutatott minimumfutballjukért. Már igen korán, a 7. percben megszerezte a vezetést Uruguay, és innentől kezdve mindez az egész mérkőzésre rányomta a bélyegét, a portugáloknak folyamatosan jönniük kellett, eközben az uruguayiak jól lezárták előttük a területeket, és néha-néha kontrából fel is értek az Európa-bajnok kapuja elé. Félelmetes védekezésről tettek tanúbizonyságot a dél-amerikaiak, és bár Portugália ki tudott egyenlíteni a veterán Pepe fejesével, Cavani másodszor is betalált, onnantól pedig már nem engedte ki a kezéből Uruguay a meccset. Érdekesség, hogy a második félidőben mindössze egy, mégpedig a gólt eredményező kapura lövése volt Uruguaynak, de minek több, ha elég a kevesebb is.

Spanyolország - Oroszország

A nagy skalp, ha a házigazda mást már nem is nyer ezen a VB-n, azt bizton állíthatja majd, hogy a legnagyobb meglepetést ők szolgáltatták az egyenes kieséses szakaszban, legalábbis, ha nem láthatunk mástól valami még nagyobbat. Pedig minden rendben volt a spanyol kezdéssel, a 12. percben egy öngól révén megszerezték a vezetést is, csakhogy erre rá is ültek rögvest, és tulajdonképpen a maradék játékidőben nem is nagyon csináltak semmit támadásban. Persze jóval többet volt náluk a labda, jóval többet rúgtak kapura, de nem volt meg az az átütő erő a csapatban, meg hát az orosz csapat sem hagyott nekik túl sok lehetőséget elől. Aztán még az első félidő végén egy buta szabálytalanságot követően, büntetőből egyenlített Oroszország, és ez az eredmény nem is változott semmit, egészen a tizenegyes rúgásokig. A spanyolok támadgattak, majd csak találunk még egy gólt alapon, az oroszok meg nem is akartak mást, csak a döntetlent. Külső szemlélő számára, talán a torna egyik leggyengébb mérkőzését sikerült összehozni a két félnek, melyben maximum a meglepetés izgalmának lehetett örülni.

Horvátország - Dánia

Déli szomszédaink találkozója kezdődött a legreménytelibben gólok szempontjából, hiszen egy gyors gólváltásnak köszönhetően már a 4. percben 1-1-re állt a találkozó. Sajnos a kezdeti nagy ijedtség után, a mérkőzés további szakaszában, talán pont ezért is a legnagyobb óvatosság közepette zajlott a játék, mindkét fél részéről. A dánok tették a dolgukat hátul és vártak, hátha egyszer megvillan mondjuk Eriksen, de a horvátok sem erőltették túlzottan a támadásokat, bíztak abban, hogy az eddig hengerlő játékuk újabb gólokkal örvendezteti majd meg őket. Tény az is, hogy Luka Modric sem élete meccsét játszotta, mint ahogy az egész csapat sem, de így is villant a hosszabbításban egy nagyot a horvát klasszis, aki remekül ugratta ki Rebicet. Arról, hogy mégsem lett gól, leginkább a büntetőt érően szabálytalankodó Jörgensen, valamint az azt kihagyó Modric tehet. Persze ne feledkezzünk el a kapusokról sem, akik, ha a büntetőrugásokat nézzük fejenként 3-3 bravúrt mutattak be, csakhogy a horvátok épp egyel többet rúgtak be a végén.

Brazília - Mexikó

A talán legegyértelműbb mérkőzés a nyolc közül a brazil - mexikói volt, sajnos a közép-amerikai válogatott nem tudott felnőni a Brazília által eléjük tornyosuló feladathoz, és ugyan az első negyed órában inkább a mexikóiak voltak veszélyesek, de utána az ötszörös világbajnok brazilok fokozatosan vették át a kezdeményezést tőlük, majd a félidő végére már jobbára az ő akaratuk érvényesült. A fordulás után góllá is érett a fölényük, az 51. percben Neymar robbant be a legjobb ütemben egy középre lőtt labdára, megszerezve ezzel a vezetést a braziloknak. A hajrában a csereként beálló Firmino is betalált, számomra nem lenne nagy meglepetés, ha a következő meccsen már ő kezdene, hiszen Gabriel Jesus nincs valami nagy formában mostanság.

Belgium - Japán

A gyengécske első félidőt követően, a fordulás után valószínűleg a világbajnokság legjobb félidejét produkálták a felek, ahol hiába vezetett óriási meglepetésre a japán csapat 2-0-ra is, végül egy a hosszabbítás utolsó perceiben kapott góllal alulmaradtak a belga rohamokkal szemben. Japán előbb egy kontra végén, egy belga hiba után talált be, majd nem sokkal később egy szép távoli lövéssel növelte előnyét. Aztán elérkeztünk a 65. perchez, és Martínez kapitány úgy döntött a cserékhez nyúl, így érkezett a pályára Fellaini, valamint Chadli. Ez a két játékos volt tehát az aduász a mester kezében, és valóban azok voltak, hiszen mindketten betaláltak, előbb Vertonghen szépített egy fantasztikus fejesgóllal, mintegy kijavítva ezzel, az első japán gólnál való hibáját. Majd nem sokkal később, a folyamatos beívelések egyike, megtalálta Marouane Fellainit, aki kiegyenlített, aki lehet, hogy nem a legjobb belga játékos, de az biztos, hogy a földkerekség talán legjobb cserejátékosa. A hajrában jött Japán, és igyekezett minden erejével újra betalálni, Honda Keisukének ez majdnem sikerült is egy távoli szabadrúgásból, de a talán túlzott bátorság ezúttal megbosszulta önmagát, a 94. percben, a másik belga csere Nacer Chadli is letette a névjegyét, kontragólja után, pedig valódi drámának lehettünk szemtanúi.

Svédország - Svájc

Egy újabb hihetetlenül unalmas találkozó, amely két azonos képességű csapat között zajlott, rengeteg fizikai jellegű párharccal, és egymással való gyürkőzéssel. A mérkőzés legnagyobb pozitívuma, hogy nem húzták a felek a hosszabbításig, mert Emil Forsberg 66. percben szerzett megpattanó lövésével, a svédek ragadták magukhoz a győzelmet. Megvillant tehát a játékos, akiben a svéd szurkolók a leginkább bíztak. Ha onnan közelítem meg, hogy Svájc erős csapat és nehéz őket megverni, és Brazília is csak döntetlenre volt képes ellenük, akkor tulajdonképpen a svédek csapatként működve, szervezetten, egy nagyon szép sikert arattak. Mehetnek is a következő erőpróbára, az angolok ellen, akik szintén nem mutattak nagy futballt a nyolcaddöntőben. Ki tudja, ilyen stabil védekezéssel akár esélyük is lehet ellenük.

Kolumbia - Anglia

Az az igazság, hogy erről a mérkőzésről sem lehet elmondani, hogy jó lett volna, a svéd-svájci meccsel párhuzamba állítva, ott is és itt is összesen 30 kapura lövés született, ez még talán nem is lenne olyan nagy probléma, ellenben a jó próbálkozások aránya, már ennél siralmasabb képet fest. Megnézve a statisztikákat nem is csodálkozom, hogy halálra untam magam a találkozót nézve, kolumbiai részről mindössze 4 lövés talált kaput, de ami még megdöbbentőbb, ez Angliánál mindössze 2, és az egyik ugye tizenegyesből született. Diego Maradona, aki Argentína kiesése után gyorsan kolumbiai szurkolóvá vedlett, egyenesen csalásról beszélt, én azért eddig nem mennék el, viszont határozott véleményem, hogy az angolok ezzel a játékkal nem érdemeltek győzelmet. Most persze azt hagyjuk, hogy Kolumbia sem nagyon, de mindenesetre elnézve Svédország védelmét, talán el lehet kezdeni félteni a háromoroszlánosokat.

Összeállt a legjobb 8 csapat mezőnye. (Forrás: neoprimesports.com)

Kialakult tehát, a 4 negyeddöntős párosítás, az egyik ágon, a mai napon Uruguay - Franciaország, valamint Brazília - Belgium találkozókat rendeznek, míg a másikon, holnap a svédek az angolokkal, a házigazda oroszok, pedig a horvátokkal találkoznak.

Uruguay játékerejét tekintve, egyértelműen kevésbé esélyes a továbbjutásra, mint Franciaország, de meg kell vallani, nagyon egyben van a dél-amerikai alakulat, támadásban pedig kiváló csatárok biztosítják az állandó veszélyt, főleg ha Cavani tényleg játszhat majd. A franciák az eddigi remek játékukban bízhatnak, valamint a félelmetesen erős keretükben, így elég nehéz megtippelni a továbbjutó személyét, mindenesetre kifejezetten jó mérkőzésnek ígérkezik az ő párharcuk.

A brazil - belga meccs, maga a megtippelhetetlen kategória aranyérmese, elnézve a csapatok játékát, és a kialakult 8-as mezőnyt, egész nyugodtan beillene a torna döntőjének is ez a csata. Brazília nagyon meggyőzően jutott el idáig, egyedül talán a helyzetkihasználásukon van mit csiszolniuk. Ezzel szemben Belgium a lehetőségek értékesítésében is jeleskedik, ám hajlamosak belealudni a mérkőzésbe, mint ahogy a japánok ellen is tették. Ha úgy fognak futballozni, mint a nyolcaddöntőben 2 gólos hátrány után, akkor úgy gondolom, bármennyire erős ez a brazil csapat, őket is átlépik. Persze, hogy úgy játszanak, ahhoz az is kell majd, hogy ezt hagyják nekik.

Horvátország és Oroszország csatájára, a világbajnokság előtt rávágtam volna, hogy egyértelműen a horvátok, ám az oroszok bebizonyították, hogy ezen a világversenyen bármi megtörténhet, még az is, hogy a horvátok az oroszokkal játsszanak a negyeddöntőben, ki fogadott volna erre a VB előtt. Mindenesetre, ha már ott vannak, biztosan mindketten tovább akarnak jutni. A helyzet hasonló lehet a belgákéhoz, kérdés ugyanis, hogy melyik arcukat mutatják majd déli szomszédaink, ha ugyanis úgy játszanak, mint Argentína ellen, nehéz dolga lehet az oroszoknak, viszont ha a dánok elleni formájukat mutatják, könnyen ők is a kiesés sorsára juthatnak.

Talán a svéd - angolban rejlik a legnagyobb meglepetés reménye, hiszen az látszott, hogy egy jól felállt védelem ellen, Angliának akadnak gondjai támadásépítésben, és ha sok jót nem is lehet elmondani a svédek játékáról, az bizonyos, hogy védelmük nagyon szilárd. Eléggé ironikus lenne, ha pont Ibrahimovic visszavonulása után robbantana nagyot ez a csapat, akikre, talán tényleg a legjobb jelző az, hogy csapat.

A G. csoport első két köréről egy kicsit másképp

Gólvágók, és két biztosan továbbjutó nézhetnek farkasszemet

A lényegi kérdések már eldőltek a G. csoportban, biztos a két kieső és a két továbbjutó személye is, ha bármiféle tétet keresünk a csoportban, az az angol-belga csata a csoport elsőségért. Valamilyen szinten várható volt, hogy ez a csoport, mondjuk a B. csoporttal együtt a legegyértelműbb végeredményt fogja majd hozni, nos ehhez képest, a B. csoport mindkét nagy csapata megszenvedett ellenfeleivel. Sajnos azonban így sem maradt olyan csoport, ahol ne dőlt volna el a csapatok sora, már a második kör után. A csoport legkiélezettebb mérkőzése eddig a Tunézia-Anglia találkozó volt, ahol a 91. percben sikerült végül behúznia a mérkőzést a háromoroszlánosoknak (2-1). Anglia ezt követően a VB újonc panamai válogatottat 6-1-es kiütéssel küldte haza, ám a közép-amerikai válogatott szurkolói így is örömkönnyek közepette hagyták el a stadiont, a véghajrában szerzett történelmi találatuknak köszönhetően. Anglia és Belgium is kifejezetten élvezhető, támadós futballt játszik, így egymás elleni mérkőzésük azért vélhetően tartogat majd némi izgalmat magában.

Harry Kane, vagy Romelu Lukaku, mindketten a csoport elsőségre törnek, és a torna gólkirályi címére, egymás elleni párharcukból vajon ki jön ki jobban? (Fotó: skysports.com)

Belgium eddig lehengerlően játszott mind a két csoportmeccsén, előbb Panamát gyűrték le 3-0-ra, majd Tunéziát is lelépték, ugyanolyan arányban (5-2), így abszolút pont és gólazonossággal állnak holtversenyben az élen Angliával. Ezen a mérkőzésen mindkét edző bedobhatja majd azokat a játékosokat, akik amúgy nem, vagy csak keveset szerepelnének a világbajnokságon, már csak azért is, mert a nyolcaddöntős ellenfeleik a H. csoportból érkeznek majd. Persze nem bántva ezzel a Kolumbia, Japán duót, de azért egyikük sem tűnik olyan kifejezetten erős ellenfélnek, az angolok és a belgák számára. Ha ez a csoport nem is volt különösebben izgalmas, legalább gólból sokat hozott, így semleges és nem semleges nézőként is talán abban reménykedhetünk a leginkább, hogy góldús találkozót vív majd egymással a két gárda.

Tunézia, ha mást nem is, azt már elérte a csoportban, hogy jobb gólkülönbségével a 3. pozícióban tanyázik, ennek köszönhetően, ha célfutballt játszanának, a döntetlen is elég lenne Panama ellen a helyezés megtartására. Persze azért reméljük nem így lesz, és ha már egy tényleg gyengébb, és meglepetésre kijutó válogatott ellen játszhatnak meccset, megpróbálják ők is a lehetőségeikhez mérten a legjobb eredményt kicsikarni a találkozón. A továbbjutásukhoz bravúr kellett volna, aminek egy része majdnem meg is született az angolok elleni nyitómeccsükön, de ha már ez nem sikerült, legalább a búcsút emlékezetessé tehetnék. Tunéziának eddig egyetlen győzelem jutott világbajnokságokon, 1978-ban Mexikóval szemben diadalmaskodtak 3-1 arányban, megeshet, hogy ezúttal megpróbálják felülmúlni ezt, és megpróbálkoznak egy 2 gólnál nagyobb különbségű győzelemmel.

Panama történelmet írt, ennyi már elég is nekik, előbb kijutottak a világbajnokságra, óriási meglepetésre, többek közt az Egyesült Államok válogatottját is maguk mögé utasítva, majd ha már kijutottak történelmi góljukat is megszerezték, ezt a megvalósult álmot, már csak akkor tudnák fokozni, ha az utolsó csoportmeccsükön egy esetleges pontszerzéssel koronáznák meg a teljesítményüket. A feladat nem egyszerű, de szervezetten védekezve, talán ellen lehet állni a tunéziaiak rohamainak, elvégre, nem az angolokról, vagy a belgákról van szó.

A H. csoport első két köréről egy kicsit másképp

Nincs meglepetés, kiélezett küzdelem a végsőkig.

Arra előzetesen is számítani lehetett, hogy a torna legkiegyensúlyozottabb csoportja lesz a kvartett, de hogy az utolsó kör előtt, a legkényelmesebb helyzetből a talán legesélytelenebbnek vélt páros, Japán és Szenegál indulhat, valamint, hogy a legesélyesebbnek vélt lengyelek már biztos kiesők, arra valószínűleg kevesen fogadtak volna a csoportküzdelmek előtt. Japán kezdte a bravúrok sorozatát, azzal, hogy 2-1-re felülmúlta Kolumbiát, a csoport nyitómeccsén, igaz, a torna első piros lapja révén, már a 3. perctől emberelőnyben futballozhattak a dél-amerikaik ellen, sőt a szabálytalanság miatt megítélt büntetőt is értékesíteni tudták. A második Szenegál elleni mérkőzés már nem kezdődött ilyen jól az ázsiaiaknak, hiszen Mané szerencsés gólját követően, már a 11. percben hátrányba kerültek, ám kétszer is képesek voltak egyenlíteni, így talán nekik van a legnagyobb sanszuk jelenleg a továbbjutásra. Ahhoz, hogy a nyolcaddöntőbe lépjenek, egyetlen dologra van szükség, ne kapjanak ki a záró fordulóban a nulla pontos Lengyelországtól. Azonban ha a lengyelek, sebzett vadként megrázzák magukat, ahogy tette azt Peru, vagy akár Dél-Korea, és netán elvernék az eddig meggyőzőbb japánokat, a szigetországiak még mindig bízhatnak a szenegáli győzelemben, bár erre alapozni azért nem sok jót sejtetne, főleg Kolumbia Lengyelország elleni formáját elnézve.

Szenegál már egy fokkal gondterheltebben készülhet a Kolumbia elleni csatára, hiszen, James Rodríguezék lefutballozták a lengyeleket, így azért jóval nehezebb megmérettetésnek ígérkezik a párharc velük szemben. Amiben bízhat Szenegál, hogy a védelmük jóval szervezettebb, mint akármelyik afrikai alakulatnak, vagy éppen a csoportbeli ellenfeleiknek, persze ez nem azt jelenti, hogy nem sebezhető a hátsó alakzatuk, de ha valaki, akkor ők fel tudják venni a gyors és attraktív kolumbiai támadójátékkal a harcot. Sok múlhat azon is, hogy mennyire tudja hozni magát majd a csapatuk sztárja Sadio Mané, illetve, hogy a túloldalon mire lesznek képesek a támadó szellemű játékosok. A tétel persze ugyan úgy áll rájuk, mint a japánokra, ha nem kapnak ki, továbbjutnak, így arra is lehet játszaniuk, hogy Kolumbia eredménykényszerben kell, hogy futballozzon. Amennyiben vereséget szenvednek, akkor az esetleges lengyel győzelem mentheti meg őket, igaz, itt már a gólkülönbséggel is matekozni kell majd ebben az esetben.

Kolumbia számára mondhatni pofonegyszerű a képlet, meg kell nyerni a mérkőzést, és övék a továbbjutás. Japán veresége esetén a döntetlen is jó lehet ugyan, de nem valószínű, hogy ezzel számolnának, hiába a jó gólkülönbségük a lengyelek elleni mérkőzés miatt. Játékukról túl sok biztosat jelenleg nem lehet még megállapítani, hiszen Japán ellen valós tudásukról nem tudtunk képet alkotni a korai kiállítás miatt, inkább csak az vélt sejtetni valamit, hogy emberhátrányban is ki tudtak egyenlíteni, az más kérdés, hogy végül így is sok lett számukra a 85 percig tartó emberhátrány. Lengyelország elleni meccsükön pedig, a nagyobb arányú győzelem, inkább a kinyíló lengyel védelemnek volt köszönhető, meg persze annak, hogy nem állították túl nagy feladat elé őket. Mindenesetre a szenegáliak elleni mérkőzésen elválik, hogy mindez mire elég egy olyan csapat ellen, amely valószínűleg visszahúzódva, és a kolumbiai hibára várva fog játszani.

Az első kalapos Lengyelország már a második kör után búcsúzott a világversenytől, a csoportból már csak ők nem juthatnak tovább, kiélezett versenyfutás a továbbjutó helyekért. (Fotó: Szergej Gric/MTI/AP)

Lengyelország számára már nem maradt más, csak harc a tisztes búcsúért, hogy legalább győzelemmel utazhassanak haza, a selejtezőcsoportjából rendkívül fölényesen léptek tovább, így ennél biztosan többre számítottak, de ha másért nem is, a becsületükért ki kell menniük a pályára, és mindent megtenni a sikerért. Lewnandowski ide, sima kijutás oda, Szenegál és Kolumbia ellen is csúfos vereséget szenvedtek, mindössze 1 rúgott, és 5 kapott góllal. Sok esetben láttuk már a világbajnokságon, hogy az addigi csoport utolsó, mintegy tét nélkül, fölállva a padlóról, megnyerte az utolsó csoportmérkőzését. Szaud-Arábia, vagy példának okáért Dél-Korea papíron erősebb ellenféllel szemben tudott diadalmaskodni, így azon sem kéne nagyon meglepődni, hogyha az amúgy jobb játékerőt képviselő Lengyelország, sebzett vadként behúzná utolsó csoportmérkőzését, a japánok kárára.

Az E. csoport első két köréről egy kicsit másképp

Svájc teljes kerettel készülhet a torna folytatására

Az E. csoport küzdelmei során felvillant pár röpke másodperc erejéig a szerb albán albán ellentét, hiszen Szerbia ellen, pont Svájc két albán származású csillaga, Xhaka és Shaqiri fordították meg a találkozót (2-1), mindketten kezükkel kétfejű sast (albán jelkép) formálva ünnepelték góljukat. Szó volt mindkettőjük eltiltásáról, azonban, végül csak pénzbírságra kötelezték őket. Így tehát mindketten ott lehetnek a csoportkör záró mérkőzésén, és mivel vélhetően tovább is lépnek a svájciak, az egyenes kieséses szakaszban is. Svájc remekül kezdte a világbajnokságot, hiszen a csoport toronymagas esélyese Brazília ellen sikerült kihúznia döntetlenre az első találkozót, majd a szerbek ellen is sikerült 1 gólos hátrányból megfordítaniuk a mérkőzést. Ennek köszönhetően, most kényelmes helyzetből várhatják a záró fordulót, hiszen egy döntetlen esetén is továbbjutást ünnepelhetnének, a másik mérkőzéstől függetlenül, ráadásul, ezt a meccset, az eddig pont és gól nélküli Costa Ricával szemben kell lejátszaniuk.

Majdnem ráfázott Shaqiri és Xakha a gólörömére, de végül megúszták az eltiltást. (Fotó: Getty Images Hungary/Index)

Szerbia szintén jól kezdett, hiszen, első mérkőzésüket behúzták a costa ricaiak ellen, majd a vezetést is megszerezték Svájc válogatottja ellen, csak hát jöttek az ellenfél sztárjai. Mondjuk itt halkan megjegyezném, hogy a robusztus szerb támadót Aleksandar Mitrovicot ketten rántották le a 66. percben, a büntetőterületen belül, a játékvezető pedig érthetetlen módon nem ítélt tizenegyest, még jó, hogy van videobíró. Ne becsüljük azonban le Szerbiát, hiszen, jó játékerőt képviselnek azért ők is, fizikumban pedig nincs párjuk a csoportban, a brazilok ellen is erre építhetnek. Ha sikerül felülmúlni a világbajnoki csúcstartót, akkor azzal a továbbjutást is kivívja, története során ezen a néven először déli szomszédunk.

Brazília Svájchoz hasonlóan szintén továbbjut egy döntetlennel a csoportból, ebben az esetben csak az első helye foroghat kockán, viszont a vereség könnyen a kiesésükhöz vezethetne. Azért, hogy ez ne forduljon elő, főleg a támadó szekció tehet a legtöbbet. A Neymar és Coutinho fémjelezte válogatott eddig nagyon meggyőző volt támadásépítés során, és ha javítanak a helyzetkihasználáson, akár messzire is juthatnak. Papiforma szerint nem állhat az útjukba Szerbia, de látva az F csoport eseményeit, bármi megtörténhet itt is. Mindenesetre a négy évvel ezelőtti hazai világbajnokság kudarca után, biztosan nagyon szeretnék kiköszörülni a csorbát idén.

Costa Rica esetében csak a tisztes helytállás maradt a világbajnokságon, hiszen biztosan búcsúznak a tornától a Svájc elleni mérkőzéssel. Ahhoz, hogy szép legyen a búcsú, nem ártana megszerezniük az első találatukat a világversenyen, ha ezzel esetleg egy győzelmet is begyűjtenének, azzal a csoport végeredményének alakulásába is beleszólhatnának, mint ahogy tette azt például délután Dél-Korea.

Az F. csoport első két köréről egy kicsit másképp

Még minden hely kiadó, bárki továbbjuthat, és bárki kieshet

Kifejezetten érdekesnek ígérkezik az F. csoport 3. köre, hiszen ez az egyetlen csoport a tornán, amelyben az utolsó mérkőzések előtt még nem dőlt el semmi, azaz még bárki kieshet, és bárki tovább is juthat. A legkevesebb esélye a 0 pontos, utolsó helyezett Dél-Koreának van, hiszen neki nem csak el kéne vernie a címvédő Németországot, de még a Mexikóiak győzelméért is epekedniük kell majd. Persze alapvetően is talán őket lehetett várni a legkevésbé a csoportból való továbbjutásra, de mivel a csoportban eddig minden mérkőzés 1 gólos sikerrel zárult, akármi megtörténhet. Az első meccsükön némileg szerencsétlen módon egy tizenegyessel maradtak alul csak a svédekkel szemben, majd a másodikon is egy korai büntetővel kerültek hátrányba, amelyet Mexikó a második félidőben megduplázott, így csak a szépítés jutott osztályrészül a Son Heung-Min vezérelte ázsiai csapatnak. Eddig azért egyértelműen a csoport leghalványabb teljesítményét nyújtották, ennek ellenére, egy kis szerencsével, akár tovább is léphetnek Mexikóval karöltve, de sehogy máshogy.

Mexikó viszont hiába mutatott eddig lenyűgöző játékot és verte el mindkét riválisát, ha az utolsó csoportmeccsén netán vereséget szenvedne a zártan védekező svédekkel szemben, valamint Németország is diadalmaskodna, könnyen lehet, hogy végül ők intenének búcsút a tornának. Lehet, hogy mindez igazságtalan lenne, de továbbra is gólokra játsszák a focit, persze azért nem kell félteni a közép-amerikaiakat, már csak azért sem, mert azért Svédország játéka sem a legmeggyőzőbb eddig a tornán. Mindenesetre, Mexikó várja a legkedvezőbb helyzetből az utolsó kört, hiszen nekik egy döntetlen is elég, nem csak a továbbjutáshoz, de az első hely megszerzéséhez is.

A svédeknek némiképp szerencsétlenül alakul ez a világbajnokság, hiszen, ugyan elverték a koreaiakat az első körben, de közben a torna meglepetését szolgáltatva Mexikó pedig elverte a németeket, majd ezt követően a 95. percben kaptak ki az addigra emberhátrányban futballozó Németország ellen, így az utolsó körben nagy eséllyel győzniük kell majd az eddig hibátlan mexikóiak ellen. Nehéz ugyan legyőzni a főleg védekezésben domináló skandinávokat, viszont ez fordítva is igaz rájuk, ők is nehezen nyernek meccset, márpedig most arra lenne szükségük vélhetően. Mivel Mexikónak a döntetlen is elég, ez a svéd csapat pedig nem a gólérzékenységéről híres, lehet, hogy ez a találkozó is az unalomba fullad, a dán-franciához hasonlóan.

Ott száll a labda, minden bizonnyal a világbajnokság legszebb szabadrúgásgólját szerezte Toni Kroos a hajrában a svédek ellen. (Fotó: Stuart Franklin - Fifa/Getty Images)

Németország lehetett volna az első negatív meglepetést szolgáltató csapat a tornán, hiszen az első mérkőzésen elszenvedett vereség után, Svédország ellen is hátrányba kerültek, még az első félidőben. Aztán persze jött az egyenlítés a fordulás után, viszonylag hamar, ám az újabb gólt csak nem sikerült megszerezni, a 82. percben, pedig még nagyobb bajba kerültek, hiszen Jerome Boateng piros lapját követően emberhátrányba kerültek. Persze így sem adták fel, aminek meg is lett az eredménye, hiszen Toni Kroos révén képesek voltak a maguk javára fordítani a mérkőzést a véghajrában. Kiemelhető még Julian Brandt játéka, aki mindkét eddigi mérkőzésén rúgott egy hatalmas kapufát, lehet Dél-Korea ellen már befelé pattan majd a lövése. Annyira még nem állt össze azért a címvédő játéka, ez az elmúlt két mérkőzésből is leszűrhető, de elég kicsi a valószínűsége, hogy a koreaiak ellen ne szerezzék meg a győzelmet, és ezzel továbbjussanak, már ha a másik mérkőzés is úgy alakul.

A D. csoport első két köréről egy kicsit másképp

Horvátország már a 16 között, de mellettük még bárki továbbjuthat.

Alaposan felforgatta a D. csoportot a horvát és az izlandi csapat, melyek, ha jól játsszák meg kártyáikat, akár kézen fogva sétálhatnak tovább a nyolcaddöntőbe. Már az hatalmas meglepetés volt, hogy Izland 1-1-et játszott Argentínával, hát még az, hogy Horvátország gyakorlatilag kivégezte (3-0) a dél-amerikai válogatottat. Azért, hogy még se legyen sima a két európai válogatott továbbjutása, még Nigéria, Ahmed Musa vezérletével is beleszólt a küzdelembe, Izland felett aratott 2-0-ás sikerével. Így az afrikaiak most egyszerre vannak kényelmes helyzetben, mivel 2 ponttal több áll a nevük mellett, mint az argentinoké és az izlandiaké mellett, valamint nehéz szituációban is, hiszen az eddig a tornán nyeretlen Argentínával találkoznak, akik lehet, hogy 3. halovány lehetőségüket már nem rontják el. Mindenesetre sok mindent köszönhet Nigériának az argentin válogatott, hiszen ha mást nem, legalább életben tartották Messiék továbbjutási esélyeit. Persze azzal azért számoljunk, hogy Nigéria sem lesz könnyű ellenfél, és ki tudja, akár nyerhetnek is, márpedig akkor bármit is játszanak az izlandiak a horvátokkal, az afrikai ország csapata jut tovább déli szomszédaink mellett a csoportból, talán az lenne a legnagyobb meglepetés.

Noha az sem lenne sokkal kisebb csoda, hogy ha a VB újonc Izland menne tovább a csoportkörből Argentína helyett. Hiába ismerjük az utóbbi idők jó teljesítményét tőlük, attól még óriási eredmény lenne a szigetország csapatától a nyolcaddöntőbe való továbblépés. A továbbjutás alapját az argentinok ellen döntetlennel teremtették meg, de azért kellett ehhez Horvátország is, akit a selejtezősorozatban megelőzött Izland, ennek ellenére most mégis jót tettek velük. Mégsem tudtak élni a kínálkozó lehetőséggel Nigéria ellen, viszont a horvátok állítólag tartalékos összeállításban lépnek majd pályára, és könnyen lehet, hogy átadják Izlandnak a győzelmet. Ebben bízhatnak tehát az északiak, na meg abban, hogy Argentína elveri Nigériát, mert döntetlen esetén igencsak igyekezniük kell majd a gólok termelésével, ha pedig az afrikai válogatott diadalmaskodik ugye, egyenesen biztos, hogy kiesnek.

Alighanem a világbajnokság eddigi legszebb lövése. Úgy tűnik, hogy a legnagyobb probléma nem is az vereség volt az argentinok számára, hanem a sok kapott gól, nehéz helyzetben a dél-amerikaiak. (Fotó: Reuters)

Horvátország már biztos továbbjutóként várhatja a csoportkör utolsó fordulóját, sőt az első helye is csak nagy gólkülönbségű mérkőzések esetén foroghat veszélyben. Nem véletlen, hogy Zlatko Dalic szövetségi kapitány kihasználja majd a lehetőséget pihentetni az év során sokat dolgozó játékosait. Általában két felfogás között zajlik ilyenkor a harc, pihentessem a játékosaimat, vagy hagyjam őket valamennyire játékban, és legalább adjak nekik, egy rövidke játéklehetőséget. Mindegyikben van ráció, az már más kérdés, hogy ez mennyire teszik majd az eredménytől függő csapatoknak. Evvel kapcsolatban csak annyit, hogy még lehet jobban is járnak ilyenkor olyan játékosok szerepeltetésével, akik éhesek a sikerre, mert meg akarják mutatni, hogy nem csak a tartalékok közt van ott a helyük, mint olyan sztárokkal, akik csak mielőbb le akarják tudni a találkozót, lehetőleg sérülésmentesen.

Argentína helyzete egészen speciális, hiszen a horvátok elleni meccs után, már nagyon sokan vizionálták a kiesésüket, hozzáteszem teljesen jogosan, viszont Nigéria mondhatni adott nekik még egy esélyt, és félig-meddig a kezükben van így a sorsuk, ugyanis, ha tényleg lehengerlően fognak játszani, mint ahogy azt Jorge Sampioli ígéri, akkor akár le is dolgozhatják gólaránybeli lemaradásukat, ha egyáltalán szükség lesz rá, és Izland megnyeri a maga meccsét. Aztán persze, hogy sikerül-e a bravúr, mert innen már azért az lenne, vagy visszafelé sül el a dolog és a nigériaiak is meglepik őket, azt előre nem lehet tudni, mert ebben a csoportban bármi megtörténhet.

A C. csoport első két köréről egy kicsit másképp

Vajon unalomba fullad az utolsó kör?

Nem nevezhető gólgazdag csoportnak a C jelű kvartett, hiszen a legtöbb gól a francia-ausztrál meccsen született (2-1), és egy gólosnál nagyobb különbségű sikert sem ért el egyik csapat sem. Az utolsó körben az ezen a világbajnokságon még győzelem nélküli Ausztrália csap össze a tornán még gól nélküli Peruval. A kenguruk, ugyan némileg peches módon kaptak ki Franciaországtól - utólag befújt büntető, valamint Pogba szerencsés kapufás gólja - de Dánia ellen pont a videobírónak köszönhetően tartották életben továbbjutási reményeiket. Ha a peruiak ellen végre begyűjtik első győzelmüket, valamint a franciák elverik a dánokat is, akkor a továbbjutás is meglehet. Eddigi egyetlen gólszerzőjük a csapatkapitány Mile Jedinak, és itt jön az érdekesség, mindkettő gólját tizenegyesből szerezte, tehát azért nincsenek sokkal előrébb gólszerzés tekintetében Perunál, igaz a dél-amerikaikkal ellentétben, legalább büntetőből betaláltak.Ezeknek a büntetőknek köszönhetően azonban nincsenek teljesen reménytelen helyzetben a 3. kör előtt, igaz már nem a saját kezükben van a sorsuk.

Nem úgy, mint Dániának, akik jó formában vannak, és egy döntetlen is elég a záró körben a már továbbjutó franciákkal szemben a csoportból való továbbjutáshoz. A csapat húzóembere egyértelműen Christian Ericksen, aki Peru ellen gólpasszal vétette észre magát, Ausztrália ellen pedig szépségdíjas gólt szerzett. Elnézve a csoportban nyújtott produkciókat nem valószínű, hogy meg fognak szakadni a győzelemért egymás ellen Franciaországgal, és ez esetben egy békés döntetlennel mindkét csapat jól járhat. Ha azonban szerencséje lesz a semleges szurkolóknak, és az ausztráloknak, a franciák, ha mást nem presztízsből rámennek a győzelemre.

Hallo Dánia? Itt Antoine. Figyeljetek, játsszunk egy 3-3-at, rúgok egy mesterhármast, és feljövök a góllövőlistán, ja nem mellesleg mindketten továbbjutunk. Áll az alku? - Legalább sok gól látnánk. (Forrás: dailymail.co.uk)

Franciaország már továbbjutott csoportjából, így csak a csoportelsőség kérdése maradt az utolsó csoportmeccsükre, ha ugyan eredményben nem is kirívóan, de játékban mindenképp ellenfelei fölé nőttek eddig. Mivel a minimumnál többet eddig nem adtak ki magukból a világbajnokságon, feltételezhető, hogy a döntetlen elérésével tartják majd meg az első pozíciójukat. Talán mindez nem szép dolog, de ilyen a futball, aki eddig jobban igyekezett, vagy épp kellemesebb sorsolása volt, jobb helyzetből várhatja a csoportkör utolsó mérkőzését is. Hazájukban persze senki sem fogja leszidni őket, ha nem nyerik majd meg a dánok elleni találkozót is, velük kapcsolatban a kérdés inkább az, hogy hogyan tovább. A következő körben Nigériát, Izlandot, valamint Argentínát is kaphatja ellenfélként - igazából matematikailag a horvátok is szembe jöhetnek velük, de az szinte lehetetlennek tűnik - és nekem az a benyomásom, hogy még mindig nem állt össze teljesen ez a csapat, ezzel együtt természetesen még mindig a torna fő esélyesei közé tartoznak.

Peru szegény, nagy reményekkel érkezett ki a tornára, és a dánok ellen rögtön meg is szerezhették volna a vezetést büntetőből, de nem tették, majd milyen az élet, végül el is vesztették azt a találkozót, majd a következő körben a franciákkal szemben is gólképtelenek maradtak, így a hamar el is dőlt, szedhetik is a sátorfájukat. Az utolsó mérkőzésük azonban még hátravan, így tehát itt a lehetőség kozmetikázni az eddigi rosszabb eredményeken. Kicsit talán úgy is jellemezhetnénk a két utolsó csoportmeccset, hogy a két-két erősebb és gyengébb játékerőt képviselő csapat néz majd farkasszemet egymással. Őszintén szólva azon sem lennék meglepve, ha mindkét találkozón döntetlen születne, és egy felejthető csoportként hagynánk hátra a négy csapat küzdelmeit. Ami talán abból a szempontból vicces egy kicsit, hogy inkább ebben a csoportban lehetett várni előzetesen nagyobb izgalmakat, mint mondjuk a B. csoportban, aztán tessék, az utolsó másodpercekig éles párharcot láthattunk ott, ami leginkább Irán és Marokkó dicsérete.

süti beállítások módosítása