Be lehet azt piszkálni, pöckölni, pörgetni!

Pörög a labda

Pörög a labda

Csapatmustra - Lengyelország - H. csoport

Jó támadógépezet, ám sok kapott gól

2018. június 19. - Ragentleman

Elkezdődött 21. futball világbajnokság, ma az utolsó kvartett csapatai is bemutatkoznak a tornán. Ebben a sorozatomban bemutatom a csapatokat, azok legfőbb erősségeit, gyengéit, esélyeit és, hogy milyen játék várható tőlük. Nézzük tehát az G csoportot és benne a lengyel válogatottat.

Attraktív futballt játszik a lengyel válogatott, Európában talán az egyik legdinamikusabbat, rengeteg mozgással, gyors kreatív passzjátékkal és sok góllal. Az nem valószínű tehát, hogy bármelyik mérkőzésük unalomba fulladjon, viszont talán az eredmények így nem feltétlenül a legjobbak lesznek majd. Nem egyszer előfordult a csapattal az utóbbi időben, hogy leadtak egy 2 gólos előnyt (például Montenegró ellen a selejtezőben illetve Chile és Dél-Korea ellen a felkészülés során), aztán harcolhattak tovább a visszaszerzéséért.

Lewandowskival a soraiban egy igazi világsztárral gazdagodik Lengyelország, így egyaránt veszélyesek fejjel és a lengyel gólzsák rúgótechnikája miatt távolról is. Emellett a széleken remek ütemben tudnak a védelem mögé betett labdákra megérkezni, melyben szintén nagy szerepe van a csapatkapitány játékának, aki megtartja, majd általában jól le is osztja a labdákat. Adam Nawalka kapitány főleg 3-4-3-as felállást szorgalmazza, ezzel akár 5 támadó is képes pillanatok alatt ellepni az ellenfél tizenhatosának előterét, és a 2 szélen a 2-2 szélső pár passzal teljesen szétzilálhatja az ellenfelek védelmét. Ennek hátránya leginkább a 3 védős védelemben rejlik, mely a csapat esetében ráadásul elég lassú is, így gyorsabb, pörgősebb támadójáték ellen könnyen kihagy a figyelem, főleg a mérkőzés vége felé elcsigázott hátvédeken.

A lengyel válogatott első számú kapusa Wojciech Szczesny (Juventus), de elképzelhető, hogy meccsről meccsre cserélgetni fogja Lukasz Fabianskival (Swansea), hiszen mindketten kiváló kapusok é sokszoros válogatottsággal bírnak.

A csapat háza táján rendkívül rossz hír, hogy Kamil Glik, a csapat legjobb hátvédje vállsérülést szenvedett, így csak az utolsó csoportmeccsen lesz bevethető, de ha addig a társai nem iparkodnak, könnyen hiábavaló lehet szerepeltetése. Az ő távollétében Jan Bednarek (Southampton), Thiago Cionek (SPAL 2013) és Lukasz Piszczek (Dortmund) lehet a három hátvéd, őket esetleg Michal Pazdan, vagy Artur Jedrzejczyk (Mindkettő Legia Warszava), valamint a szélső középpályásként is bevethető Bartosz Bereszynski (Sampdoria) helyettesítheti.

A középpálya közepén Grzegorz Krychowiak (West Brom), valamint Karol Linetty (Sampdoria) kaphat lehetőséget, mint szűrő. Tartalékuk Jacek Goralski lehet, valamint játszhat itt, a válogatottban inkább szélen szerepeltetett Piotr Zielinski (Napoli) is. A középpálya jobb oldalán vagy a már említett Jedrzejczyk feljebb tolva, vagy a tapasztalt Jakub Blaszczykowski (Wolfsburg) szerepelhet. Bal oldalt Maciej Rybus (Lokomotiv Moszkva), vagy a hazai bajnokságban pallérozódó Rafal Kurzawa léphet pályára.

Jobb oldali támadóként a már említett Zielinski, vagy Blaszczykowski, esetleg Dawid Kownacki (Sampdoria) kaphat szerepet. A másik oldalon Kamli Grosicki (Hull City), vagy a sérüléséből nemrég felépülő Arkadiusz Milik (Napoli) tűnhet fel. Középcsatár poszton a csapat kapitánya és sztárja Robert Lewandowski (Bayern München) fog játszani,szükség esetén helyettese a már említett Miliken kívül, Lukasz Teodorczyk (Anderlecht) lehet.

Papíron nem lehet gondja a továbbjutással a lengyel válogatottnak, de azért ebben a csoportban tényleg nem mehet senki sem biztosra. Az már valószínűbb, hogy ha eljutnak az egyenes kieséses szakaszba, akkor addigra rendbe kell tenni kicsit a védelmet, mivel erősebb válogatottak ellen, az nem lesz elég, hogy támadásban jól működik a csapat.

Tipp a csoportban: 2. hely
Tipp a végső helyezésre: nyolcaddöntő

A bejegyzés trackback címe:

https://porogalabda.blog.hu/api/trackback/id/tr5714057300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása