Be lehet azt piszkálni, pöckölni, pörgetni!

Pörög a labda

Pörög a labda

Csapatmustra - Anglia - G. csoport

Mire megy Anglia, az örök esélyes?

2018. június 18. - Ragentleman

Elkezdődött 21. futball világbajnokság, a ma esti mérkőzésen összecsap egymással Anglia és Tunézia. Ebben a sorozatomban bemutatom a csapatokat, azok legfőbb erősségeit, gyengéit, esélyeit és, hogy milyen játék várható tőlük. Nézzük tehát az G csoportot és benne az angol válogatottat.

A selejtezősorozatot még Sam Allardyce irányítása alatt kezdte meg Anglia, de őt a kialakult vesztegetési botránya miatt egy mérkőzés után leváltották, helyét az utánpótlás válogatott edzője Gareth Southgate vette át ideiglenesen, majd jó eredményeit követően véglegesen. Regnálása alatt eddig mindössze kétszer kapott ki a válogatott, és a kötelező meccseket is rendre behúzzák vele a háromoroszlánosok. A kezdeti időkben akadtak bírálói kinevezésének, de mára bizonyította azt, hogy nagyon jól összerakta ezt az angol válogatottat, és keze alatt remek egységbe forrt a csapat. Akadnak nagy hiányzók is a válogatottban, így Chris Smalling, vagy Jack Wilshere játékának rajongói is szomorkodhatnak majd, hiszen egyikük sem fért bele a szövetségi kapitány számításaiba, a Liverpoolnál kitűnő idényt futó Alex Oxlade-Chamberlaine, pedig elhúzódó sérülése miatt marad le a tornáról.

Gareth Southgate a 3-5-2-es felállást részesíti előnyben a válogatottnál, melyben a szélső középpályások (akik eredetileg szélső védők) védekező funkciót is ellátnak, így lehet alakítani a felállást 5 védősre és viszont akár egy akció leforgás alatt. Az angol válogatottra leginkább az ellenfél térfelének uralása jellemző, melyhez a szélső hátvédek teljes feltolása társul, így tulajdonképpen 3 védővel játszanak hátul, a mérkőzések nagy részében. Támadásvezetéseiknél természetesen nagy hányadot képvisel a szélről való beadások erőltetése, de emellett nagy lövőrepertoárral is rendelkeznek. Általában egy gyorsabb, kreatívabb, és egy inkább a befejezésekben domináló csatár játszik egymás mellett, így igazán sokszínűek támadásban.

Kapusposzton az első számú jelölt az Everton hálóőre Jordan Pickford, helyetteseként Jack Butland (Stoke City) léphet pályára.

Három középen elhelyezkedő védőként Gary Cahill (Chelsea), John Stones, valamint Kyle Walker (mindkettő Manchester City) kaphat lehetőséget Southgate kapitánytól. Helyükön szerepet kaphat még a Lecester City védője Harry Maguirre, vagy a Manchester Unitedes Phil Jones is.

Védekező középpályás szerepkörben Eric Dier (Tottenham), vagy a válogatottban inkább támadóbb felfogásban futballozó Jordan Henderson (Liverpool) kaphat lehetőséget. A két támadásokért felelős középpályás, az imént említett Henderson mellett, a szélen is bevethető Jesse Lingard (Manchester United), valamint a még mindig csak 22 éves Dele Alli (Tottenham) lehet.

A szélső pozíciókban a védekező feladatok ellátása is nagy hangsúlyt kap, így bal oldalt a Tottenhames Danny Rose, valamint a klubjában a Manchester Unitedben védőként is gyakran szereplő Ashley Young kaphat szerepet, míg jobb szélen Kieran Trippier (Tottenham), Trent Alexander-Arnold (Liverpool) játszhat.

A két csatár posztján, az első számú jelölt a csapatkapitánnyá avanzsáló Harry Kane (Tottenham) lehet, viszont mivel sok remek képességű támadó szerepel a keretben, valószínűleg itt is gyakori lesz majd a rotálás, így minden bizonnyal lehetőséget kap majd, Raheem Sterling (Manchester City), Marcus Rashford (Manchester United) és Jamie Vardy (Leicester City) is.

Eszméletlenül erős és fiatal ez a csapat, mely az utóbbi évek angol válogatottjaihoz képest talán a legszervezettebb, mindenesetre teljesítményük nagyon kiegyensúlyozott. Southgate kapitány érkezése úgy tűnik meghozta a várt egységet a csapatba és játékosai már nem csak egyénileg, de csapatként is ütőképesek, de legalábbis mérkőzésről mérkőzésre masszívabbnak tűnnek. A szövetségi kapitány szerződése jelenleg a 2020-as Európa-bajnokság végéig szól, és ez a fiatalokkal teletűzdelt csapat is talán, majd két év múlva robbanthat nagyot, de persze, ők már most többre vágynak. Csoportból való továbbjutásuk egyértelmű elvárás hazájukban, de persze mindig ott vannak a fő esélyesek között, és akár tovább is menetelhetnek egészen a világbajnoki döntőig.

Tipp a csoportban: 2.hely
Tipp a végső helyezésre: negyeddöntő

A bejegyzés trackback címe:

https://porogalabda.blog.hu/api/trackback/id/tr314055752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása